Wednesday, December 4, 2013

Bertemu Guru di Melaka Bandaraya Bersejarah...

 

Setelah kembali dari Penang, 2 November 2013 (Sabtu), panda bergerak ke Melaka bagi memenuhi keperluan panda untuk menuntut ilmu duniawi. Hasrat pertama adalah belajar menggunakan toy yang baru diperolehi dengan ex-blogger yang pernah terkenal pada masa-masa dahulu. Akibat yang tidak dapat dipastikan, beliau telah berhenti memaparkan gambar-gambar canggihnya di alam maya. Beliau panda kenali sejak 1999 atau 2000, ketika zaman faceparty lagi. mungkin sebahagian pembaca di sini tidak pernah tau wujudnya faceparty. Facebook juga banyak membunuh generasi terdahulu seperti facelink, faceparty, friendster, myspace (sekadar beberapa nama) dan juga laman e-kawan. Ada tak lagi e-kawan ni yerk? panda mula berbog di ekawan.com, banyak entry di sini tidak di ketahui statusnya sekarang ini.


Sebelum itu, sempat singgah di Sungai Udang, bukan untuk mencari udang, tetapi bertemu seorang lagi Profesor, dalam angannya mendapat buah fikiran untuk thesis yang akan mula di karang dalam tempoh sebulan dua ini. perlu siapkan dalam tepoh setahun. Memang mencabar untuk mendapatkan status DR. ini, klu u tahu sebegini peritnya, baik ku tidur sahaja di rumah setipa hujung minggu. Sudahlah hidup tidak keruan, sahabat handai entah ke mana...
 

 


Panda meluangkan sedikit waktu untuk mencuba lense micro, agak menarik, pertama kali menggunakannya. sangat mengujakan. Harap lain kali dapat lagi meggunakannya. Setelah beberapa jam berada di Bertam, Panda bererak ke Bandar Hilir, Melaka. Jalannya sesak dan memang sukar untuk dapatkan tempat letak kereta. Melaka antara tempat yang mendapat kunjungan pelancung yang tinggi saban hujung minggu, terutamanya cuti sekolah.
 


  

Matlamatnya, menuju ke Hard Rock Cafe Melaka, kedudukannya di tepi sungai dan di depan simpang Jonker Walk. Sangat mudah untuk di temuinya. Merchandise nya? Rasanyanya Penang lagi banyak dan besar Hard Rock Shop nya. Pilihan kira ok-ok jer. Cuma bagi panda, bila kerap ke Hard Rock ini, t-shirt nya sama sahaja, kecuali T-city, tiada apa yang di beli di sini.

Jonker Walk juga sangat sesak dengan elancung dari China. Lorong yag sempit ini enuh dengan jualan cenderamata Melaka dan makanan -minuman baba-nyonya. Bila di amati, seperti cenderamata yang di import dari China jer....
Matlamat terakhir, menikmati asam pedas tentel di depan hotel Casa de Reo, rumah teres hujung yang ada jual asam pedas tentel. tapi agak kurang rezekinya, yang tinggal hanyalah 2 ketul pari sahaja, lain-lain telah abis. kedai tutup dalam jam 2 atau 3 petang bergantung kepada stok yang ada. Nama kedainya Makcik Mona.


Hujan turun dengan lebatnya di Melaka, tambahan pula bateri camera telah habis, maka anda terus pulang ke Kuala Lumpur, tanpa menunggu dengan lebih lama.

1 comment:

  1. seronok berjalan-jalan di Melaka...sambil mencari ilmu...sambil menyelam, minum air! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com