Tuesday, July 29, 2008

Red Cliff aka Tebing Merah

27.07.2008 (Sunday)- Dah lama tak cipta rekod masul cinema tiap hari, biasa la bila dah kesorangan (kembali sorang) ni takder aktiviti yang berfaedah sesuai dengan hawa nafsu serakah ini untuk di lakukan di Ipoh. Jadi abis nonton X-files semalam lantas termakan rekemen beruang madu, aku pun beli tiket cerita ni. tu pun dapat ala-la depan screen dah. Penuh panggung dan yang bestnya aku the odd one kat dalam cinema 6 TGV Jusco Kinta City ni.

Keseluruhan cerita ni memang best, cuma plotnya agak datar dansebab dah tengok bebrapa movie yang kisahnya berlegar tajuk yang sama sebelum ini, ada sedikit perbandingan dan ala-ala dah tau resultnya walaupun episod 2 akan di tayangkan pada Januari akan datang.
Aku taknak detaikan menda ini, baca kat beruang madu lah klu nak detail k...

Pelakunnya pun hebat-hebat belaka, sesuai lah dengan kosnya yang termahal dalam sejarah Film Hong Kong. Yang bestnya gabungan pelakon Jepun pun ada.

Apa-apa hal pun, boleh lah pakat-pakat nonton cerita ini. Film Malaysia(?) Belum keluar lagi yang sesuai dengan selera dan nafsu serakah aku lagi, cuma tunggu Mummy lak weekend ni.

Sunday, July 27, 2008

X-files 'I want to believe'

Sedar tak sedar, X-files dah berusia 15 tahun, bermula 1993, dan ditayangkan di Malaysia pada waktu itu di TV2, klu aku tak silap la. Ingatlagi, masa itu di tayangkan pada malam rabu dan memang menjadi tungguan aku. Drama ni memang menjadi fenomena ada waktu tu, ala-ala cerita serm yang ganas dicover zaman pemerintahan Tok Mat. Sebab cerita-cerita seram lain dah kena haram pada waktu tur.

Lepas tur timbul movie yang pertama pada 1998. Zaman tur Fox murder dah ala-ala nak lari (kira nak brenti dari X-files...) jadi macam recap cerita dari series jer dan takder resul dr x-files ni, tapi pengaruh alien memang banyak.
Semalam, sempat aku menonton kembali x-files 2 ni, setelah hampir 10 tahun tak menontonnyer. mengembalikan memory zaman skolah dan study dulu, sapa yang lahir awal 80'an dan kebawah (aku 70'an-tuo dah). Bila tengok ox Mulder yang dah nampak ala2 tua tur, makin terasa lak. Penonton pun kebanyakkan average seusia aku,golongan lebih muda tak nampak sangat. Mungkin kerana kurang promosi kot film ni.

Cerita kali ini, xder lak nak kaitkan dengan alien. Aku taknak spoil mood la, jadi g la tengok klu ada masa. Yang bestnyer, perkara yang lama aku tak buat, tengok wayang sesorang. hampir setahun kot, masa kat seremban dulu biasa gak. Bila jumper student atau pun staff soalan yang di tanya, dengan sapa tengok? Solo lagi takder orang nak teman, yang ada pun dah lari-jawapan kurang ajar aku. Kat Ipoh ni, ok lah. takder orang kenal. opismate aku pun semanya dah taraf atuk-atuk dan nenek-nenek, takde masa nak tgk wayang ni. Jadi takder la aku jumpe orang yang dikenali ketika masuk cinema.

Petang ni aku nak tengok 'Tebing Merah' lak, Beruang madu kata best...

Friday, July 25, 2008


Entah lah aper yang dah jadi dengan aku. Terlebih makan durian tau aper. Banyaklah dugaan kat opis lani. Naik tensen aku. Igatkan akhir2 minggu ni boleh rest dengan tenang. Lain lak jadinyer. Ada lah amalan aku yang tak bagus menyebabkan banyak benda terjadi dalam 1-2 hai ini. dan perkara-perkara ini akan menjadi beban yang berpanjangan. ingatkan selesai satu perkara boleh rast jap, rumpanya timbul benda lain... anyway belum masa untuk membebel... cuma nak share menda yang aku dapat dari email pagi tadi...

TRUST is a very important factor for all relationships. When trust is broken, it is the end of the relationship. Lack of trust leads to suspicion, suspicion generates anger, anger causes enmity and enmity may result in separation.

A telephone operator told me that one day she received a phone call. She answered, "Public Utilities Board." There was silence. She repeated, "PUB." There was still no answer. When she was going to cut off the line, she Heard a lady's voice, "Oh, so this is PUB. Sorry, I got the number from my Husband's pocket but I do not know whose number it is."

Without mutual trust, just imagine what will happen to the couple if the telephone operator answered with just "hello" instead of "PUB".


A man asked his father-in-law, "Many people praised you for a successful marriage. Could you please share with me your secret?"
The father-in-law answered in a smile, "Never criticize your wife for her shortcomings or when she does something wrong. Always bear in mind that because of her shortcomings and weaknesses, she could not find a better husband than you."

We all look forward to being loved and respected. Many people are afraid of losing face. Generally, when a person makes a mistake, he would look around to find a scapegoat to point the finger at. This is the start of a war. We should always remember that when we point one finger at a person, the other four fingers are pointing at ourselves.

If we forgive the others, others will ignore our mistake too.


A person visited the government matchmaker for marriage, SDU, and requested "I am looking for a spouse. Please help me to find a suitable one." The SDU officer said, "Your requirements, please." "Oh, good looking, polite, humorous , sporty, knowledgeable, good in singing and dancing. Willing to accompany me the whole day at home during my leisure hour, if I don't go out. Telling me interesting stories when I need companion for conversation and be silent when I want to rest." The officer listened carefully and replied, "I understand you need television."

There is a saying that a perfect match can only be found between a blind wife and a deaf husband, because the blind wife cannot see the faults of the husband and the deaf husband cannot hear the nagging of the wife. Many couples are blind and deaf at the courting stage and dream of perpetual perfect relationship. Unfortunately, when the excitement of love wears off, they wake up a nd discover that marriage is not a bed of roses. The nightmare begins.


Many relationships fail because one party tries to overpower another, or demands too much. People in love tend to think that love will conquer all and their spouses will change the bad habits after marriage. Actually, this is not the case. There is a Chinese saying which carries the meaning that "It is easier to reshape a mountain or a river than a person's character."

It is not easy to change. Thus, having high expectation on changing the spouse character will cause disappointment and unpleasantness.

It would be less painful to change ourselves and lower our expectations..


There is a Chinese saying which carries the meaning that "A speech will either prosper or ruin a nation." Many relationships break off because of wrong speech. When a couple is too close with each other, we always forget mutual respect and courtesy. We may say anything without considering if it would hurt the other party.

A friend and her millionaire husband visited their construction site. A worker who wore a helmet saw her and shouted, "Hi, Emily! Remember me? We used to date in the secondary school." On the way home, her millionaire husband teased her, "Luckily you married me. Otherwise you will be the wife of a construction worker." She answered,"You should appreciate that you married me. Other wise, he will be the millionaire and not you."

Frequently exchanging these remarks plants the seed for a bad relationship. It's like a broken egg - cannot be reversed.


Different people have different perception. One man's meat could be another man's poison. A couple bought a donkey from the market. On the way home, a boy commented, "Very stupid. Why neither of them ride on the donkey? "Upon hearing that, the husband let the wife ride on the donkey. He walked besides them. Later, an old man saw it and commented, "The husband is the head of family. How can the wife ride on the donkey while the husband is on foot?" Hearing this, the wife quickly got down and let the husband ride on the donkey.

Further on the way home, they met an old Lady. She commented, "How can the man ride on the donkey but let the wife walk. He is no gentleman."
The husband thus quickly asked the wife to join him on the donkey. Then, they met a young man. He commented, "Poor donkey, how can you hold up the weight of two persons. They are cruel to you." Hearing that, the husband and wife immediately climbed down from the donkey and carried it on their shoulders.

It seems to be the only choice left. Later, on a nar row bridge, the donkey was frightened and struggled. They lost their balance and fell into the river. You can never have everyone praise you, nor will everyone condemn you. Never in the past, not at present, and never will be in the future.

Thus, do not be too bothered by others words if our conscience is clear..


This is a true story which happened in the States. A man came out of his home to admire his new truck. To his puzzlement, his three-year-old son was happily hammering dents into the shiny paint of the truck. The man ran to his son, knocked him away, hammered the little boy's hands into pulp as punishment. When the father calmed down, he rushed his son to the hospital.

Although the doctor tried desperately to save the crushed bones, he finally had to amputate the fingers from both the boy's hands. When the boy woke up from the surgery & saw his bandaged stubs, he innocently said, "Daddy, I'm sorry about your truck." Then he asked, "but when are my fingers going to grow back?" The father went home & committed suicide.

Think about this story the next time someone steps on your feet or u wish to take revenge. Think first before u lose your patience with someone u love. Trucks can be repaired.. Broken bones & hurt feelings often can't. Too often we fail to recognize the difference between the person and the performance. We forget that forgiveness is greater than revenge.

People make mistakes. We are allowed to make mistakes. But the actions we take while in a rage will haunt us forever.

"Good Life starts only when you stop wanting a better One"

Thursday, July 24, 2008

kecuaian atau dengan cuai...

Kelam, konfius dan ntah apa-apa lg, susah jugak jadi bos ni (bukan bos besar la). and i know that im lack of human skill. For technical no hal. Masalahnya akau sering anggap semua orang itu sama, walhal memang fitrahnya tak sama, bagi dari segi RAM ataupun processer-nya.

Kesannya, pak cik gak yang nak jawab. Kurangnya pemantauan menyebabkan anak buah dengan cuai tidak menjalankan tangungjawab dengan ikhlas dan jujur. Pengiraan dan audit perlu dilakukan segera, aku lak nak siapakan laporan lagi untuk diangkat ke atas. Orang yang bertangungjawab masih berada di department aku, cuma ditukarkan untuk menjalankan tanggungjawab lain, dan aku tengok makin worse.

Hendak atau tidak, diatas prinsip accountablelity kena la perkara ini diangkat ke atas dan melibatkan masa yang berpanjangan... Aku lak buntu semacam jer ni...

Nampaknya tak dapatlah nak pergi camping thz weekend... poning2... jangan tak tido dah la malam ni...

Tuesday, July 22, 2008

Tudung Bawal@Kerian & Durian@Taiping


Hari ini... ke Parit Buntar atau daerah kerian, melawat beberapa projek di sana dan di antaranya kedai borong ini. Aku bawak assistantaku sekali dan sememangnya pompuan, shopping sakan lak dia kat kedai ini, katanya lebih murah dari Ipoh, harga antara RM20-RM60 berdasarkan corak dan manik yang ada. aku pun teruja jugak, tapi sejak single ni xder nafsu nak beli. Lagi pun bujet dah nak kena jaga setelah aku beli menda2 yang aku tak tau berfaedah atau tak. pikir-pikir balik klu aku simpan duit yang aku bazirkan, mesti dah dapat LCD TV 42 inci. Nak buat camner, ada jer salesgirl menarik mesti aku beli. Nak kena blajar say 'NO' la....

Berbalik pada kedai brong ini, lokasinyanya di depan stesen bas Parit Buntar, Lokasi yang agak strategik dan mendapat kunjungan ramai. Pengusaha juga menjual engan borong dan katanya akan meluaskan perniagaan borong ini ke Alo Star dan Melaka. Harap erjaya. Jadi sesapa nak borong kain tudung boleh la kontek pengusaha ini Manatau Lina nak tambah koleksi kan.... jadi nikmati lah...

Banyak lagi corak yang ada, jadi kena pergi tengok sendirilah untuk mendapat lebih rambang mata. Sebab banyak yang ada kat sini...

Taiping: perjalanan diteruskan ke Kemunting, untuk melhat projek ikan keli dan restoren, aku tak abik la pics restorennyer, tapi kata buburnya sedap. Nanti bila panda makan baru boleh blogkan... Semasa perjalanan balik sempat singgah ke gerai durian. Itupun sebab ada orang kirim untuk diagihkan kepada opismate, mungkin rezeki ramai kot.... tu yang aku ala-ala PANAS!PANAS! terlebih makan durian, dah mula rasa nak demam seh... Ni durian Kuala Kurau katanya, last week makan durian Behrang. Memang durian kat Perak ini best-best. ada 10 daerah kat Perak ini. ada lapan lagi yang belum rasa. 2-3 Ogos ni aku kat Manjung lak:-P

Harap-harap jangan la kolestrol aku naik balik, nanti siap-siap jer diet terlebih makan durian, nasi dah boleh kontrol yangrencah-rencah jer belum lagi. Application loan makin banyak la. Biasa la kerja cuma minggu-minggu terakhir ini agak pack nak buat jemputan untuk GERAK USAHAWAN Manjung, Teluk Intan dan mungkin Hulu Perak. Ada cadanagan untuk ke Royal Belum sebelum Ramadhan yang akan menjelma September ini..

Monday, July 21, 2008

Rumah & Birthday Party(?)

19.07.2008 (Saturday)- Rushing, nak abik kunci rumah, teruja yang amat setelah penantian 28 bulan (macam nak dapat anak pertama walaupun masih bujang). Petang jumaat dari Ipoh menaiki bas haram tetapi tidak perlu di samak, di charge RM15 walaupun biasanya just RM13.30 ke Kuala LUmpur. Last week lagi chinabeng...Bas operater charge aku RM27 dari Kuala Lumpur dan setengah penumpang di charge RM30 per trip. Dahla naik bas kilang walaupun di janjikan bas persiaran. tu pun bukan di Pudu Raya tapi di depan BSKL, terpaksalah berjalan kaki beramai-ramai bersama abang La.

Sejak kenaikan harga petrol, Tiket bas Ipoh-KL pun kena beli awal, dulu datang jer boleh abik tiket... Lani, klu datang melengang, maka kena balik muncung ler, klu adapun tiket bas 'tambahan' dengan harga yang ala2 boleh balik Kota Bharu dari Ipoh.

Berbalik cerita pasal rumah atau apartment sebenarnya... Aku dah berangan untuk masuk secepat mungkin..nak jadi orang PJ, rupanya banyak benda lagi belum di setlekan lagi, bekalan air dan elektrik pun belum apa. terpaksa lah tangguhkan dulu walaupun ke TERUJAAN nya amat sangat, lebih teruja dari masa dapat kereta. Cuma harapannya, takder lah kenaikan BLR dalam masa terdekat ini, klu tak perit gak nak bayar hutang bank ini. dah la huntang lain pun banyak lagi. Gaji pun makin ciput.

Some views dari tingkap dapur apartment... tingkat 14.

Ni la...klu dok area PJ atau Shah Alam, mesti tau punyer..

Malamnye pulak, bila berboring dok rumah adik aku, ada lak jemputan untuk diner, atau aku yang mengajak (ala-ala cam tur la) walaupun awalnya nak diner kat luar, tapi di adjust lak di saat akhir. Ada member nak raikan birthday yang ker (?) bagi tahun ini. Ok lah dapat makan free dalam keadaan ekonomi yang semakin meruncing ini. Main coursenyer laksa Penang atau laksa pa ntah, yang aku nampak macam spegetthy jer. Pic lain xsempat ambik, sebab dah abis dimakan.

Birthday boy & the geng...Party ala ad hoc jer, mostly aku tak kenal pun orang-orang yang meraikannya. Atleast beyond the horizon la...

Dah abis makan... semanya bertukar menjadi beberapa kali ganda.... bukan aku yer kat bawah ini, terpaksa la puasa lak lepas ni nak buang lelemak yang dah diambil berkali ganda:-P

Sudah makan tido...

Wednesday, July 16, 2008

Moh mAKAN Dorian (Durian)

15 Julai 2008 (Tuesday)- Panda curi peluang yang ada kesan dari kekalutan sistem komputer yang ada di pejabat untuk membuat susulan kepada pelangan yang hampir sebulan tertunggak. Bukan senang panda nak keluar pejabat ni, banyak anak-anak nak bagi makan... Jadi untuk mengelakkan di hamun oleh pelangan yang semuanya hebat-hebat lantas bijak-bijak di alaf ini, maka panda pun keluar lah ke daerah Batang Padang, tu nama tak galmor nya, nama lain yang orang tau adalah Tapah. Tapi tujuan sebenar adalah ke Felda Behrang untuk melihat projek ternakkan ikan keli dalam sangkar. Sebab selama ini yang ada dalam kolam, dalam kolah, kolah simen dan kanvas. Ikan dalam sangkar biasanya ikan sungai ajer, atau memang panda tak tau kot.Agak beruntung, sebab sekarang ini musim buah, agak terpesona melihat buah cempedak yang bergugisan bergayutan di poko. tapi sayang, tidak di manafaatkan, klu dapat kat aku (klu dapatlah) pastu aku barutkan, bagi mendapat buah yang baik. Tetapi ini, dibiarkan sahaja tanpa pembelaan. ituuntungnya tinggal di kampung, memang betulah seperti dibincangkan di parlimen hari ini (16.07.2008) bhawa kemiskinan bandar lebih meruncing dari kampung. Orang kampung boleh biarkan makanan/buah-buahan terbuang camtu jer. Klu kan bandar,sudah masak, cempedak goreng mau 3 biji seringgit....

Kawasan felda Behrang in agak mendamaikan, sunyi jer... dan projek ini dibuat diatas kolam tinggal. Kegagalan projek ternakkan ikan yang lepas. Pelangan aku ini berkira-kiranya nak mengambil alih kolam u dan buat projek ikan keli ini. agak gerun juga, entahlah..susah juga berkerja macam ini. Penilaian teori (kata setengah orang) walhal baca dari buku, sedangkan enulis buku ilmiah atau tiori ini bukannya menulis mengikut nasu mereka, tetapi berdasarkan kajian dan pengalaman bertahun-tahun... biasa lah, si bodoh akan ada idea macam-macam untuk menegakkan benang yang basah. Tapi akau tak kata kat pelangan aku ni yerk. Kata-kata aku lebih bermkasub umum dan bukan mempertahankan politik yang sempit.

nak pergi ke kolam tersebut, kami kena meniti batang rambutan ini, ada anak sungai mengalir lesu...sangat menarik, walupun anak sungai tersebut berwarna keruh-kekeruhan...biasalah, kerja-kerja pembalakan dan memangkasan bukit bukau berlaku di mana-mana. bukan generasi masa depan yang menderita. Mereka yang ada sekaang pun dok menanggungnya.

Keluar simpang Felda Behrang tu, ada lak orang menjual durian, panda memang lama dah tidak makan durian ini. Seingat panda masa program di Pasir Salak Resort dan semasa hari raya haji tahun lepas di Jelebu. Masa kursus itu pun makan di tepi Jalan Teluk Intan-Bidor. Memang best la durian kat sini, fresh dan ala-ala menyegarkan. Durian kampung.. Makan pun kat tepi jalan jer, almaklumlah panda anak ramai, nak buat balik kan tak cukup, chargenya RM10 untuk 3 biji. Panda memang suka durian ni, tapi syaratnya kena makan ramai-ramai. Klu makan seorang, sebiji pun tidak ada selera... kami tak lama untuk habiskan 3 biji ni, cuma 10 minit aje, jadi kira waktu rehat la, semasa perjalanan. bukan poteng atau megular yer...

Petai tempatan pun banyak sekarang ini. meriah-meriah, manggis pun dan mula ada di tepi-tepi jalan. feberate panda juga memanjat pokok manggis. Tetapi kat perak ini yatim piatu, tidak ada sedara mara nak ajak panjat pokok manggis... Rambutan masih hijau-kehijauan di Perak, tempat lain tak tau la camner. Anyway dah masuk musim buah ni, sila-silakan lah makan buah-buahan tempatan yer... last weekend dah makan bau dari Taiwan kan..atuk kan....

Minggu ini mood panda tak berapa bagus sangat. Gangguan makluk gergasi amat kerap, klu bagus sangat panda tak kisah. ini takder aper-aper pun. dok siap ugut melalui sms lagi, tapi nak cakap ngan panda sendiri takder lak, kan senang bersemuka boleh diperincikan proses kerja. buat kawan, sori la, panda bukan suka melayan menda-menda macam ini, nak guna gergasi atau Jin. Selagi mematuhi piawai dan standard yang di tetapkan panda tak kisah sangat. Lagipun bukan panda buat salah pun... Agak moody lak panda 2-3 entry ni kan....

p/s - tu yang panda takupdate lama tur... lagipun panda ada toy baru:-P

'mesti josh nak tau aper toy baru panda'


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com