Wednesday, January 22, 2014

Panda di Singapore - Universal Studio


Pagi-pagi lagi selepas bersarapan, Panda  menaiki MRT dari Lavender menuju ke Harbour Front, panda transit di Outram Park terlebih dahulu. Tiba di Vavo Mall dan membeli tiket ke Sentosa Island dengan kadar SGD4.40.


Panda tiba ketika jam 9:15 pagi, Universal Studio Singapore belum lagi dibuka. Waktu operasi adalah di antara jam 10:00 pagi hingga jam 7:00 petang. Masih agak baik kerana pada waktu ini pengunjung USS tidak ramai seperti yang digembur-gemburkan.


Universal Studio SIngapore mempunyai tujuh tarikan utama iaitu Hollywood, New York, Sci Fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far far away dan Madagascar. Pada waktu ini Battle-star Galactic masih di tutup. Peluang untuk menaiki roller coster tidak tercapai.
Tumpuan utama semestinya Sci-fi city, menaiki kenderaan ketika peperangan Transformer. Agak bernasib baik kerana tidak perlu menunggu lama untuk menaiki kenderaan dan mengalami ultimate 3D battle cinema yang hebat. terasa kejutan demi kejutan ketika melarikan diri dari Outomus Prime dan Autobot.Selepas itu, sekali lagi mengalami kejutan-demi kejutan di Ancient Egypt di kejar oleh the Mummy. Memang terasa kepanasan bila api yang marak berada di depan mata. sambil di kejar oleh beribu-ribu kumbang hitam.Lost World lebih kepada hiburan kanak-kanak dengan tambahan pancutan air. Panda tidak tergamak untuk membasahkan diri jadi panda tidaklah menyertai laluan air tersebut.Far far Away, pengunjung akan mengalami pengembaraan Shrek menyelamatkan Princess Fiona dari di culik oelah Lord (?) lebih kepada pengembaraan film pertama Shrek. Ia seperti menonton wayang 3D biasa dengan tambahan percikan air.


Madagascar, pengunjung menaiki boat dan melalui kapal yang terdampar di pantai. Semasa pengembaraan, pengunjung akan melalui karakter-karakter karton ini dengan pelbagai aksi. Agak lucu walaupun kurang sesuai untuk orang dewasa.
Dengan berbekalkan voucher SGD5 dari harga keseluruhan pakej RM168 yang dibeli di Matta Fair 2013, panda mengunjungi Malaysia Street di luar kawasan USS. Barulah Panda perasan Malaysia street hanya ada Malaysia Chinese Food sahaja. Hanya 2 kedai yang halal iaitu Nasi Brani dan Nasi Lemak. Lainya non-halal.  Tetapi di dalam kawasan USS ada juga gerai yang menawarkan makanan halal.


Secara keseluruhannya, USS ini tidaklah menarik seperti yang di gembar-gemburkan, Waktu tengahari sempat juga karakter-karakter Universal yang terkenal keluar untuk bergambar bersama pengunjung. Jika sanggup menunggu hingga ke petang, bolehlah menonton perarakan karater Universal Studio. Biasanya sekitar jam 5 petang.

1 comment:

  1. salam kenal..telah add anda sebagai follower...semoga kita menjadi sahabat blogger yang baik.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com