Friday, February 8, 2013

Fetih 1453/Conquest 1453


Sabda Rasulullah SAW ketika menggali parit dalam peperangan Khandaq, "...Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..." (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Agak lama Panda tidak berkongsi pandangan terhadap filem-filem yang panda tonton. Tetapi kali ini agak teruja untuk berkongsi bersama rakan-rakan pembaca akan kehebatan cerita ini. Film terbitan tahun 2012 dari Turki ini mencuri minat panda setelah seharian menghadiri seminar Parenting gaya Al Fatih kendalian Ibrah Paradigm Training & Consultancy

Filem durasi lebih 2 jam 30 minit memaparkan kehidupan Al-fatih dan penekanan di beri kepada penaklukan Constantinople itu sendiri. Perang selama 52 hari itu di filemkan sedemikian rupa dengana adunan yang tidak menjemukan.

Ia adalah sebuah film komersial yang bersifat komersial, jangan mengharapan film ini berkisar tentang Islam secara total, tetapi ia lebih menekankan kepimpinan dan cabaran Al fatih bersama Ulubatli Hassan yang menegakkan bendera Muslim Ottoman di Menara kota Constantinople.

Sebaik-baik Raja dan Sebaik-baik Tentera

Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali, sila duduk!" Tiada seorang pun yang duduk, kerana  tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib, sila duduk!" Sebahagian daripada tenteranya duduk.

Kemudian baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!" Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fateh sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, solat sunat rawatib dan solat tahajjud sejak baligh. Baginda sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah SAW dalam hadisnya itu.


Selebihnya bolehlah menonton film ini.


1 comment:

  1. macam menarik summary ceritanya. tapi tak nampak sangat promosinya...ada lagi tak dekat movie?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com