Friday, February 17, 2012

Istanbul Aku Datang....


From 2012-02-10 istanbul

Rabu 1 Februari 2012, setelah cuti terancang panda di luluskan oleh pegawai atasan, tanpa membuang masa panda telah ke terminal Skypark Subang untuk membeli tiket ke Istanbul Turki. Penerbangan dijadualkan pada jam 12:30 pagi 4 Februari 2012 dan pulang pada 8 Februari 2012 jam 1500 waktu Istanbul. Perjalanan udara sekitar 11 jam 50 minit.
From Collages

Kami tiba 3 minit sebelum jam 0600 waktu Istanbul dengan kesejukan awal musim bunga. Masih kelihatan salji yang membeku di sekitar landasan lapangan terbang Artaturk. Ini amat mengujakan kami yang pertama kali menjejakkan kaki ke bumi Eropah. Suasana sejuk mencengkam hingga ke tulang hitam.

Kami di sambut oleh shuttle penerbangan yang di tempah dari hotel penginapan kami iaitu Hotel Mitanni di Sultanahmet Istanbul. Caj yang dikenakan adalah 30/perjalanan. Sekiranya ramai lagi murah. Ini adalah hotel yang ke 2 termurah yang kami tempah dari booking.com. Kadar yang dikenakan adalah 116 untuk 4 malam untuk 3 katil. Perjalanan dari lapangan terbang antarabangsa Artartuk hanya mengambil masa 20 minit sahaja.
From 2012-02-10 istanbul

Agenda hari pertama adalah menziarahi tempat-tempat bersejarah di sekitar Sultanahmet iaitu Blue mosque, aya Sofia, tokapi palace dan Grand bazaar. Lokasi ke empat- empat tarikan utama ini berada sebelah menyebelah sahaja. Kami hanya meninjau Dan mengambil gambar sahaja kerana kami tidak mempunyai Turkey Lira (TYL) untuk membeli tiket masuk ke tempat-tempat bersejarah ini. Kadar yang dikenakan ke muzium adalah TYL20 (TYL1=RM1.80).

From Collages

Obelisk
 of Theodosius


Di dataran acqerlic, akan ada pemuda-pemuda yang menjual buku-buku mengenai istanbul dan tempat-tempat menarik. Biasanya tiada harga tetap yang dikenakan. Katana derma sekitar 5 ataupun TYL10, bergantung dengan kepakaran tawar menawar yang ada. Jadi jangan tergoda dengan kekacakan mereka.

From 2012-02-10 istanbul

Di Blue Mosque kami sempat bermain salji di dataran Masjid. Senibina yang lebih 500 tahun ini amat menakjubkan. Dan ia masih seperti keadaan asalnya seperti awal pembinaannya. Masuk adalah percuma. Sekiranya ingin menunaikan solat di Istanbul, sila sediakan tuala kecil untuk mengesat kaki kerana tempat wuduknya berada diluar masjid (melalui pemerhatian panda di kebanyakan masjid utama). Tambahan pula sekiranya mengungjungi di musim sejuk. Nasihat ini untuk pengungjung yang memakai kasut. Plastik di sediakan di pintu masuk Masjid kerana kasut akan dibawa bersama-sama ketika solat. Pintu masuk pelawat adalah diasingkan dari pintu masuk orang bersolat. Jika tidak bersolat, kunjungilah masjid-masjid ini diluar waktu solat. Kebanyakan masjid-masjid di Istanbul telah melebihi 400 tahun Dan mempunyai nilai sejarah tersendiri.
Setelah singgah di Masjid Biru, kami sempat melalui dataran acqerlic, Anya sofia, muzium arkelogi, Istana tokapi. Kami mengambil kesempatan untuk singgah mengambil gambar sahaja.
AyaSohya

Dari Istana Tokapi, kami ke Grand Bazaar. Tujuan utama adalah untuk menukar matawang ke TYL dan mengisi perut yang mula berbunyi. Pengungjung juga dinasihatan membawa matawang euro kerana ia adalah matawang kedua di Istanbul selepas TYL. Kadar tukaran adalah 1 =TYL2.28 atau $1=TYL1.72. Pengungjung juga dinasihatan membuat per tukaran di sekitar Grand Bazaar kerana tukarannya lebih menarik berbanding di tempat lain di Sultanahmet. Harga makanan di Istanbul juga lebih rendah berbanding Dubai atau Perth. Di sini anda boleh menikmati kebab dengan harga serendah TYL4. Kebab ini akan membuatkan anda kenyang sampai petang.

From Collages
Grand bazaar adalah bazaar tertutup yang terbesar di Istanbul dan berusia lebih ratusan tahun. Disini anda boleh mendapatkan segala jenis cenderamata tempatan ataupun buatan China. Dari fabrik, barangan kristal, karpet, dan juga barangan kemas. Sila but semakan harga kerana kebanyakan gerai tidak mempunyai tanda harga dan keupayaan tawar menawar adalah penting. Tetapi disini tidaklah seperti di China yang boleh di tawar harga sehingga 70%. Kerana harganya ada had-had tertentu. Pastikan ada bertanya samada barangan tersebut buatan Turkey ataupun China. Kerana perbezaan harga dan kualiti sangat berbeza.

From Collages

Selepas seharian di Grand Bazaar, aku singgah solat di Suleymaniye Camii (Masjid Sulaiman) yang berada bersebelah Universiti Istanbul Kampus Beyazit.
From Collages
Di pintu depan Universiti ini terdapat pula Masjid Bayazid III yang di bina pada 1500-1505. Kami tidak berpeluang untuk masuk ke Universiti kerana waktu telah hampir Maghrib.
From 2012-02-10 istanbul
Istanbul University

Jadi kami kembali ke Blue Mosque untuk menikmati waktu senja di Istanbul, solat jamak Magrib di Masjid Firuz Aga 1491 dan kembali ke hotel. 

5 comments:

 1. Sejak Turkish lira devalue ni, rasa mcm duit kita kecil... Dulu lira ni kalau kita tukar juta2 mcm rupiah Indonesia...

  ReplyDelete
 2. bestnya g istanbul. saya kalau boleh nak duduk sana lama sikit. teringin nak sembahyang kat blue mosque tu..

  ReplyDelete
 3. assalam...berapa wang untuk sepenuhnye di sana?

  ReplyDelete
 4. assalam...rase mcm best jer...berapa myr abis sepenuhnye ketika di turkey?

  ReplyDelete
 5. Onground bila kongsi 3 org, dlm RM1500 jer tuk 5 hari... Tu termasuk shoping kecil2an...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com