Friday, November 7, 2008

Taman Negara Lambir & Luak Asplanade, Miri


Hari ini, paginya ada jemputan sarapan di Sri Malaysia. Bukanlah jemputan formal cuma bertemu denga ex-coursemate masa di Arau dahulu. Hendak diharapkan buat gathering memang payah lah. Hendak2 bila dah tua-tua ni (tua ker?) dan ramai yang ada komitment terhadap keluarga. Bukan senang nak bawa anak2 dok kompul dengan older ni... nanti lain lak jadinye.

Siri terakhir kisah perjalanan ke MIRI. 02.11.2008 (Ahad)- Walaupun pada awalnya hendak ke Niah, tapi memandangkan malam sebelumnya tido jam 2 pagi dan aku menyambung tidur setelah subuh dan berjaya membangunkan diri jam 11 berikutnya. Planning terpaksa ditangguhkan ke jangka waktu yang belum di tentukan lagi... So, kekawan decide untuk membawa aku ke Taman Negara Lambir. Sebelum tu, makan di restoren Nusantara, Makan Ayam Penyet... Best gak, sesuai dengan nafsu makan aku.

My creation

Masakannya memang simple, Ayam atau daging atau ikan yang digoreng (ayam penyek katanya), nasi putih, salad , timun dan kobis segar atau dicelur dan sambal belacan tomato. Basuh tangan pakai mangkuk yang ada limau. Yang bestnya air kat sini betul-betul lemonade ataupun teh ais lemon bukannya limau kasturi. Padan lah dengan harganya yang ala2 divas berbanding di Semenanjung...

Perjalanan diteruskan ke destinasi yang di tuju-Taman Negara Lambir...

My creation
Tenang dan nyaman sekali...

My creation
Sempat juga berposing ala-ala majalah Mangga...

My creation
Posing sebelum balik

My creation

Perjalanan petangnya ke Luak Asplanade, katanya antara pantai yang dikunjungi ramai warga Miri cuci mata melihatan keindahan Senja dan pemastautin Miri. Aku juga dapat makan kepak ayam bakar (Resipi Borneo), lastly seingat aku makan kat Sabah tahun 2000 yang lalu. Makan 8 tahun lebih maa...

Malamnya kami keluar makan disekitar untuk akli terakhir bagi aku, buat kali ini. 03.11.2008 (isnin) paginya mengikut Wan Hidayat ke Pulau Melayu. Jam 8 pagi meninggalkan rumah rush ke airport. Nazri ada menunggu di sana. Pesawat AirAsia menepati waktunya jam 10.05 dan sampai jam 11.55 pagi. 20 minit lebih awal dan ini kali pertama bagi akau yang dah 6 kali x2 menaiki AirAsia ini... Rasa bangga semacam jer..

Maka habislah Siri Miri aku ini. Lepas ni sambung cerita lain lak lah....

5 comments:

  1. Memang best tempat nih.... Tapi nape gambar berendam semua nampak sampai paras leher aje - semua pakat cover perut boroi ye hehehe

    ReplyDelete
  2. Best nyer Lambir, penat-penat berjalan, jumpa air terjun dingin :)

    ReplyDelete
  3. shah- biasa la, kita cover aset yg paling bernilai...

    rhymee-br perasan ko xder kat situ:-P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com