Saturday, June 16, 2012

Makan 'Ketam' di Pulau Ketam, Kelang


14 Jun 2012 (Khamis), Kuala Lumpur telah mula hilang di dalam kekelaman asap jerebu. Kesan dari musim panas monsun baratdaya dan 'jiran' yang sedang berpesta api. Walaupun ketika melintasi kawasan sepang dan Kuala Langat banyak terlihat kempulan-kempulan asap yang menjulang ke udara.


Idea untuk ke Pulau Ketam ini tercetus apabila melihat gambar-gambar yag di poskan oleh rakan-rakan mukabuki di tembok-tembok mereka. Ia melahirkan cetusan baru kepada panda. Tambahan pula panda teringin untuk memakan ketam dengan harapan pulau ini ada menyediakan menu ketam bercili.


Bersemperna dengan kehadiran Alfean aziz dari Kuching Serawak, yang akan menghadiri seminar di Mannes Canada dan New York pada 15 June ini. Sebagai membalas jaya layanan beliau ketika panda mengunjungi Borneo beberapa tahun sudah. Panda terfikir untuk membawa beliau ke luar Kuala Lumpur.


Kami memulakan perjalanan jam 12 tengahari dari Kuala Lumpur dan tiba di Pelabuhan Kelang pada jam 1.00 tengahari. Tiket boleh dibeli di jeti Pulau Ketam dengan harga RM7 sehala. Menggunakan bot laju sepeti di Serawak, perjalanan mengambil masa 45 minit ke Jeti Pulau Ketam. Sekiranya dari Kuala Lumpur, kita juga boleh menaiki Komuter yang menuju ke Pelabuhan Kelang. Stesennya di hadapan jeti Pulau ketam dan Jeti Dumai Indonesia.Kami tiba jam 2 petang di Pulau ini, apabila melangkah ke sini, panda dapat  rasakan berada di satu zaman yang amat berbeza. Penduduknya masih lagi ramah. pengangkutan utama adalah basikal yang unik. Teringat zaman 80'an dahulu, waktu panda masih bersekolah.Memandangkan hari ini hari berkerja, banyak premis perniagaan yang tidak beroperasi. Punca ekonomi utama pulau ini adalah nelayan dan pelancungan. Terdapat beberapa hotel yang menawarkan pakej-pekej pelancungan yang menarik seperti lawatan ke kelong dan memancing.Terdapat beberapa tokong yang boleh dilawati. Tokong-tokong ini di warnakan dengan warna yang terang dan menarik. Bagi pengunjung muslim, terdapat pusat Islam untuk mendirikan solat. Klinik, balai polis dan Sekolah juga terdapat di sini.


Pulau ini tidaklah semeriah Pulau Pangkor, tetapi untuk lari dari kesesakan Lembah Kelang dengan jarak yang pendek, ia adalah tempat yang sesuai. Orang-orang di sini juga biasa dengan pengunjung. Mereka juga ramah.


Makan? Tidak pasti ada restoren muslim atau tidak, tetapi restoren di sini menawarkan makanan laut dan di katakan tidak menawarkan makanan yang 'No Pork No Lard'. Nampak menarik melihat ketam bercili, udang Lipan goreng dan udang karang. Tetapi kami tidak makan di sini.


Kami kembali ke Tanah Besar jam 3.15 petang. Ferri di sini boleh dikatakan setiap satu jam perkhidmatannya. Tiba di pelabuhan Kelang jam 4 petang.

Wednesday, June 6, 2012

Kisah Penjaga Parking yang Naik A3805 Jun 2012 (selasa), panda pada awalnya di arahkan untuk 'menjaga parking' di tempat letak kereta terbuka di KLIA. Tetapi di saat akhir position panda telah di upgrade ke terminal utama KLIA, jadi tidaklah berpanas panda di tempat letak kereta tersebut.


Program bermula seawal jam 8.00 pagi, dengan urusan daftar masuk penumpang di kaunter B, panda menunggu tetamu-tetamu yang datang menggunakan shuttle bas. Ada juga beberapa blogger yang telah dijemput hadir bagi memeriahkan suasana. Hanya sempat berkenalan dengan Blogserius sahaja. Yang lain tidak sempat bersembang pun.


Disenaraikan sekitar 500 orang menyertai penerbangan Joyride ini. Panda pun tidak pasti apa makna Joyride dalam bahasa melayu, bila di terjemah oleh Pakcik Google, ia hanya tulis 'menaiki kegembiraan'. Tapi pengalaman menaiki pesawat baru, sama seperti bila anda membeli kereta baru, anda akan mengajak seluruh sahabat andai dan jran-jiran untuk menumpang sama dan mengalami kehebatan kereta baru anda. Seperti demikianlah maksub joyride ini.

Kelas Ekonomi

Apa yang uniknya, walaupun nama panda tiada dalam senarai tetamu untuk menyertai penerbangan, hanya sekadar menjaga parking. Rezeki menyebelahi panda, ada tetamu yang tidak muncul walaupun urusan daftar masuk telah di tutup, dapatlah panda yang memegang status menunggu untuk menaiki pesawat A380.

Kelas perniagaan (Business Class)

Panda di tempatkan di kelas ekonomi yang dihujung ekor pesawat A380 bernombor 79C.  Apa yang menarik di sini adalah skrin hiburannya lebih besar dari kapal terbang yang lain. Bersaiz 10', seperti menonton di Samsung Tab 10.1. Apa yang menarik lagi, waktu pelepasan, taxi dan mendarat, penumpang boleh menyaksikan sendiri tayangan pergerakkan kapal terbang dari kamera di ekor pesawat. Selain itu, satu port USB juga di sediakan, bolehlah mengecaj apa-apa yag boleh di caj menggunakan USB ini.

Bersama Tun Mahathir

Bersama Ahmad Jauhari (Malaysia Airlines GCEO)

Walaupun di tempatkan di kelas ekonomi, panda berpeluang mengunjungi kelas perniagaan, panda mengikut krew pengambaran dan pengurus krew kabin. Semasa menikmati kemudahan di Kelas Perniagaan, kami di kunjungi oleh tertamu kehormat iaitu Tun Mahathir, sempatlah panda bergambar bersama beliau.

Pulau Langkawi


Penerbangan selama 2 jam 30 minit, bermula di KLIA ke Langkawi dan mengelilingi pulau Langkawi sebanyak 2 kali dengan ketinggian 5,000 kaki (?) dan kembali ke KLIA, Kemudian berehat seketika, jam 3.30 petang, kami sekali lagi terbang mengelilingi lembah kelang dengan ketinggian yang sama.


Ini adalah pengalaman yang mengujakan ramai orang, berada dalam A380, the BIG Flight (buat masa ini) dan juga bagi Malaysia Airlines, syarikat penerbangan ke 8 di dunia yang memiliki pesawat ini. Walaupun usaha untuk mendapatkannya telah di mulakan sejak tahun 2003 lagi.


Penerbangan penuh pesawat A380 ini akan bermula pada 1 Julai 2012 antara Kuala Lumpur ke London. Kekerapan 3 kali seminggu. Kekerapan A380 pada setiap hari apabila pesawat kedua yang di jangkakan tiba pada Julai. Malukmat lanjut bolehlah berkunjung ke laman sesawang Malaysia Airlines.


Penerbangan berakhir sekitar 4 petang, satu lagi mengalaman menarik adalah terbang di latitud rendah menjadikan pesawat lebih berayun. terutamanya yang berada di belakang persawat. Kami di belakang juga sempat menyaksikan similator menyelamatkan pesakit jantung ketika dalam penerbangan. Perkara yang amat jarang berlaku.


Akhirnya, penumpang mendapat sijil perhargaan dari Malaysia Airlines. Kawan-kawan, seronok naik kapal terbang ini. Lebih-lebih lagi kepada penjaga parking.

Friday, June 1, 2012

Krabi - Cerita akhir


Sekadar menggulung cerita kerabi, hamir sebulan untuk ke pengakhiran siri ini. Sejak 2 menjak ini kehidupan yang tidak tentu arah menyebabkan akiviti-aktiviti lazim menjadi sukar untuk di teruskan. Hampir 14 minggu tdak menonton television apatah lagi siaran tv nasional.


Walaupun di tahap tepu ini, ada teman-teman sekelas mangajak ke luar nega menggunakan keretapi, tetpi tidak dapat dipenuhi kerana keperluan -keperluan untuk menghadiri seminar dan bermacam rupa program lagi.

phat tai

embali dengan cerita Krabi. Apa yang panda sukakan bila berada di Thailand adalah makanannya yang mempunyai rasa yang sangat 'lengkap'. Masam, manis, masin di adun sebegitu rupa. Sesuai dengan lidah manusia. Mat Salleh beratur untuk menikati ayam panggang, pulut mangga ataupun phat tai.


Satu lagi, mereka akan maklumkan kepada pelanggan sekiranya di dapati pelanggan mempunyai pewatakan muslim bahawa mereka tidak menyediakan makanan 100% halal. Air buah-buahannya juga pelbagai, dengan Bath40 boleh menikmai kelapa lemon shake yang menyegarkan. Satu lagi keunikan adalah barangan seprti buah-buahan boleh di tinggalkan di gerai tanpa penjaga. Tertanya-tanya juga dalam hati tidak ada pencuri kah di sini?Selain itu, jika berjumpa telur ayam bakar jangan lupa untuk mencuba, selain keladi purple yang digoreng ranggup. Aiskrim cendol un sedap.


Foto diatas adalah tempat menunggu bas,

Panda pun tidak sabar menuggu utuk trip berikutnya. Akhir bulan Jun ini. Visa pun masih belum dibuat permohonan. Perlu sedikit rehat sebelum meneruskan ke semester yang berikutnya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com