Wednesday, June 6, 2012

Kisah Penjaga Parking yang Naik A3805 Jun 2012 (selasa), panda pada awalnya di arahkan untuk 'menjaga parking' di tempat letak kereta terbuka di KLIA. Tetapi di saat akhir position panda telah di upgrade ke terminal utama KLIA, jadi tidaklah berpanas panda di tempat letak kereta tersebut.


Program bermula seawal jam 8.00 pagi, dengan urusan daftar masuk penumpang di kaunter B, panda menunggu tetamu-tetamu yang datang menggunakan shuttle bas. Ada juga beberapa blogger yang telah dijemput hadir bagi memeriahkan suasana. Hanya sempat berkenalan dengan Blogserius sahaja. Yang lain tidak sempat bersembang pun.


Disenaraikan sekitar 500 orang menyertai penerbangan Joyride ini. Panda pun tidak pasti apa makna Joyride dalam bahasa melayu, bila di terjemah oleh Pakcik Google, ia hanya tulis 'menaiki kegembiraan'. Tapi pengalaman menaiki pesawat baru, sama seperti bila anda membeli kereta baru, anda akan mengajak seluruh sahabat andai dan jran-jiran untuk menumpang sama dan mengalami kehebatan kereta baru anda. Seperti demikianlah maksub joyride ini.

Kelas Ekonomi

Apa yang uniknya, walaupun nama panda tiada dalam senarai tetamu untuk menyertai penerbangan, hanya sekadar menjaga parking. Rezeki menyebelahi panda, ada tetamu yang tidak muncul walaupun urusan daftar masuk telah di tutup, dapatlah panda yang memegang status menunggu untuk menaiki pesawat A380.

Kelas perniagaan (Business Class)

Panda di tempatkan di kelas ekonomi yang dihujung ekor pesawat A380 bernombor 79C.  Apa yang menarik di sini adalah skrin hiburannya lebih besar dari kapal terbang yang lain. Bersaiz 10', seperti menonton di Samsung Tab 10.1. Apa yang menarik lagi, waktu pelepasan, taxi dan mendarat, penumpang boleh menyaksikan sendiri tayangan pergerakkan kapal terbang dari kamera di ekor pesawat. Selain itu, satu port USB juga di sediakan, bolehlah mengecaj apa-apa yag boleh di caj menggunakan USB ini.

Bersama Tun Mahathir

Bersama Ahmad Jauhari (Malaysia Airlines GCEO)

Walaupun di tempatkan di kelas ekonomi, panda berpeluang mengunjungi kelas perniagaan, panda mengikut krew pengambaran dan pengurus krew kabin. Semasa menikmati kemudahan di Kelas Perniagaan, kami di kunjungi oleh tertamu kehormat iaitu Tun Mahathir, sempatlah panda bergambar bersama beliau.

Pulau Langkawi


Penerbangan selama 2 jam 30 minit, bermula di KLIA ke Langkawi dan mengelilingi pulau Langkawi sebanyak 2 kali dengan ketinggian 5,000 kaki (?) dan kembali ke KLIA, Kemudian berehat seketika, jam 3.30 petang, kami sekali lagi terbang mengelilingi lembah kelang dengan ketinggian yang sama.


Ini adalah pengalaman yang mengujakan ramai orang, berada dalam A380, the BIG Flight (buat masa ini) dan juga bagi Malaysia Airlines, syarikat penerbangan ke 8 di dunia yang memiliki pesawat ini. Walaupun usaha untuk mendapatkannya telah di mulakan sejak tahun 2003 lagi.


Penerbangan penuh pesawat A380 ini akan bermula pada 1 Julai 2012 antara Kuala Lumpur ke London. Kekerapan 3 kali seminggu. Kekerapan A380 pada setiap hari apabila pesawat kedua yang di jangkakan tiba pada Julai. Malukmat lanjut bolehlah berkunjung ke laman sesawang Malaysia Airlines.


Penerbangan berakhir sekitar 4 petang, satu lagi mengalaman menarik adalah terbang di latitud rendah menjadikan pesawat lebih berayun. terutamanya yang berada di belakang persawat. Kami di belakang juga sempat menyaksikan similator menyelamatkan pesakit jantung ketika dalam penerbangan. Perkara yang amat jarang berlaku.


Akhirnya, penumpang mendapat sijil perhargaan dari Malaysia Airlines. Kawan-kawan, seronok naik kapal terbang ini. Lebih-lebih lagi kepada penjaga parking.

7 comments:

 1. Wah bestnya. Ada kerja kosong penjaga parking lagi tak?

  ReplyDelete
 2. wahh!!! untungla bro dapat naik airbus a380!!! untung untung wooo!!! haha

  ReplyDelete
 3. ada kerja kosong tak....wa kenal mohd suhaimi mubin tu...1 kampung... he he

  ReplyDelete
 4. Woohhoooo...sangat2 best ... once in a lifetime experience ... beruntung jadik 'penjaga parking' kat KLIA tu... ^_^

  ReplyDelete
 5. Wow!!! bila lah dapat merasa naik A380 nih ekkk... u r lucky ler....

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com