Tuesday, October 23, 2012

Tanjung Gemuk bersama anak ikan...


Cerita lama, gambar dua bulan yang sudah, sekadar mengisi kekosongan ruang waktu di kesibukkan membaca journal-journal yang sukar untuk difahami. Mentelaah dan menghadam hingga menjadi butiran-butiran intan, malangnya tidak menjadi... cuma butiran maajun sahaja yang keluar...


Tanjung Gemuk  adalah sebuah pekan yang berada di sempadan Pahang dan Johor, hanya 25 km dari bandar Kuala Rompin. Apa yang menarik di sini tidak dapat di pastikan. Terdapat jeti ferri untuk ke Pulau Tioman dan hotel Sri Malaysia.


Ia di pisahkan dengan Sungai Endau dan di sebelah Johor, pekan Endau yang berada di dalam daerah Mersing tersegam dengan hebatnya. Pekan Endau lebih lama usianya berbanding Tanjung Gemuk. Di sini juga terdapatnya dataran menara jam, tetapi jam gergasinya sudah tiada di tempatnya lagi. Entah ke mana hilangnya.


Di dataran ini terdapat gerai-gerai makan yang makannannya 'so and so' tetapi suasana di muara sungai memberi nilai tambah yang menenangkan dan ceria terutamanya pada waktu malam.


 Tidak di pastikan samada ada wujud gerai ikan bakar atau tidak di kawasan ini, kerana kebiasanyanya kami datang ke sini untuk menikmati nasi lemak ayam gorang atau keropok lekor goreng panas yang harganya lebih murah 50% dari Chawan Restoren tetapi lebih enak 200%.


Apa-apapun Selamat Menyambut Hari Raya Haji aka Aidil Adha buat muslimin dan muslimat... Panda nak balik ke Kuala Rompin untuk bersama keluarga, tahun ini tiada acara korban, cuma ingin lari dari keketatan waktu di kota besar ini. Tidak sabar untuk meninggalkan tanah air tercinta ini....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com