Friday, December 30, 2011

Dubai - Jumeirah


Hari pertama,masih keletihan dan juga mengalami jetlag. Waktu di Dubai dan Malaysia berbeza selama 4 jam. Selepas menikmati makan tengahari di Mc Donald Dubai Mall yang berharga  DHM20, panda mengambil keputusan untuk mengunjungi Burj Al Arab di Pantai Jumeirah. Sebelum kewujudan Burj Khalifah, bangunan hotel bertaraf 7 bintang ini adalah icon bagi Dubai.


Dubai Mall ke Souk Madinat menggunakan teksi adalah AED31. Ia adalah rangkaian bangunan yang mengandungi hatel, pangsapuri dan juga pasar yang menjual barangan cenderati timur tengah. Binaannya adalah tradisional dan berada di tepi pantani berlatar belakangkan Burj al Arab.


Dari Souk Madinat, Panda berjalan kaki ke Burj Al Arab, mengambil masa 15 minit. Hotel ini berhampiran dengan Wild Wadi water Park, sebuah taman tema keluarga yang juga menjadi icon Dubai. Taman tema ini mempunyai water slide terbesar/terpanjang/ tertinggi di luar Amerika Utara. Bayaran masuk sekitar AED200.Pengungjung biasa adalah dilarang memasuki Burj al Arab, hanya dibenarkan untuk mengambil gambar di luar pos pengawai di depan Wild Wadi. Khas ahanya untuk penginap sahaja. Di pos pengawal juga panda telah bertemu solo traveller yang merupakan warganegara China tetapi belajar di London. Setelah pengenalan ringkas kami bersama-sama ke Jumeirah Beach Hotel.


Dari kolam renang Jumeirah Beach Hotel, pengunjung juga boleh melihat Burj Al Arab dengan lebih jelas. Sakali lagi, hotel ini hanya boleh dimasuki oleh penginap sahaja. Tetapi kami sempat sampai ke Lobi hotel.


Setelah itu, kami ke Jumeirah Public Beach yang berada di sebelah Jumeirah Beach Hotel. Di Dubai, kebanyakan pantai-pantainya adalah dimiliki oleh resort dan hotel. Walaubagaimanapun, pantai awamnya sangat bersih dan airnya membiru. Amat berbeza dengan pantai-pantai di Malaysia.


Dari Pantai Awam Jumeirah, kami menaiki teksi ke The Palm Jumeira, pulau buatan yang berbentuk pokok Palm yang pertama di Dubai. Perancangan ada tiga pulau Palm ini iaitu Palm of Jumeira (telah siap dan beroperasi), The Palm Jebel Ali (siap pulaunya tetapi tiada bangunan) dan The Palm Deira - Palm yang terbesar (hanya beting pasir dan mungkin terbengkalai). The World Islands juga telah siap tetapi masih belum ada pembangunan di atasnya. Teksi ke sini berharga EAD37. Di sini terdapatnya hotel dan aquarium yang diberi nama Atlantis. Resort dimana isteri PM kita memberikan ucaptama ketika persidagan wanita di sini.


Dari Atlantis, kami ke Mall of the Emirates, teksi AED47 walaupun 20 minit perjalanan. Kali ini kami menaiki teksi Lexus yang panda tidak pernah naiki di Malaysia. Kebanyakan teksi di DUbai atau UAE adalah toyota Altis. Harga kereta sangat murah disini, Altis sekitar AED26,000 sahaja, manakala petrolnya hanya EAD1.75 per liter.


Dari The Mall of Emirates, panda kembali ke Burj of residences menggunakan metro Dubai, untuk tambang sehala adalah EAD6. Metronya sangat panjang dan ada coach untuk goldcard dan wanita. Bagusnya di sini, wanita diberi keutamaan dalam pengangkutan awam, ada tempat duduk khas dan kaunter tiket yang berasingan.


Malamnya, panda berkesempatan dibawa teman ke Dubai Marina  yang dikatakan akan menjadi  to be the world's largest man-made marina. Sangat menarik kerana selain bangunan yang hebat di sini, setiap bangunannya mempunyai pemandangan laut dan juga terusan. Menikmati makan malam di Nandos dengan harga AED45.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com