Wednesday, June 1, 2011

Sulawesi Selatan - Makassar III

makassar 1039

Entry terakhir berkaitan makassar, Panda mengambil masa 2 minggu untuk menyelesaikan pengkisahan akan tempat yang di lawati selama 6 hari. Entri terakhir lebih kepada rumusan secara keseluruhan sahaja.

makan

Makan- sesuatu yang sering di bimbangi setiap pengunjung bila berada di luar kawasan selesa. Bagi panda yang telah menjelajah kota-kota utama di Asia Tenggara, ia tidak menjadi kesukaran untuk mendapatkan makanan halal. Panda pun boleh menerima apa jenis makanan bila berada di luar negara yang penting rasanya boleh di terima oleh lidah. Bak kata pepatah dalam filem Ratatouille , 'I dont like food, but i love food, if i dont love, i dont swallow its"

makan1

Antara makanan yang popular di Makassar adalh nasi kuning, tetapi restoren yang panda kunjungi di Pantai Losari tidak enak nasi kuningnya, lebih enak nasi kuning di dalam penerbangan Airasia. Lain-lain adalah hampir sama dengan mana-mana lokasi di Indonesia seperti eis pisang ejo, eis kelapa nangka, soto makassar dan beberapa makanan yang panda lupa namanya.

makan2

Rojak buah juga enak di sini, saiznya yang besar dan banyak memang sedap, tetai jangan segan untuk dapatkan lebih kuah rojaknya. Selain itu kuih-kuih tradisonalnya pun banyak. rasanya sama seperti yang terdapat di Malaysia cuma bentuknya sahaja berbeza.

makan3

Di Pasar pagi Ahad di Pantai Losari juga menwarkan variasi makanan tempatan yang namanya pelik-pelik. Jika berkesempatan jangan lupa kopi serbat telur yang sangat manis seperti minum kuah pengat.

makan4

Jika makan, pilihlah restoren atau gerai yang ada tanda harga kerana panda pernah terkana makan di gerai atas longkang harganya lebih mahal dari restoren yang ada kipas. Secara keseluruhanya harga makanan di sini lebih kurang harga makanan di utara tanah air. Nak kata murah tidaklah sangat tetapi berbaloi dengan rasanya.

faces

Uniknya Sulawesi selatan ini adalah orang-orangnya yang ramah dan tidak lokek dengan senyuman. Keadaan ini semakin berkurangan di Malaysia sehingga terpaksa mengadakan kempen untuk senyum. Ironik sangat....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com