Tuesday, April 26, 2011

Kisah Pengantin yang Bajet....

mara 337

22 - 24 April 2011 (Jumaat- Ahad) - Ekspo Perkahwinan Bajet telah berlangsung di Anggerik Mall, Shah Alam yang di sertai lebih 20 pemamer yang berda di dalam industri pengurusan acara perkahwinan. Menurut penganjur, banyak aktiviti sebegini telah dijalankan oleh pengurus acara. Keistimewaannya adalah pemamer di sini menawarkan harga yang lebih rendah dari pasaran.

New folder5

Sejauh mana rendahnya harga, panda tidak pasti, kerana kalau panda buat acara, kosnya memang rendah dari pasaran, tetapi pekerjanya akan bekerja sampai demam. Apa yang panda lihat, caj untuk buffet adalah serendah RM6.90 sekepala, dengan tempahan minima 900 orang termasuk kos dewan.

New folder6

Bila dihitung-hitung, kos minima yang diperlukan oleh sang lelaki bila hendak berkahwin adalah sekitar RM30,000. Itu untuk perkahwinan ala-ala bajet dan bukannya perkahwinan ala-ala dalam taman atau kayangan. Jika kurang, layaknya bernikah di sebelah sempadan sana yang sekitar RM10,000 selepas bayaran denda kerana menikah tanpa kebenaran di luar negara.

New folder7

Selain acara persandingan olok-olok dan di selangi dengan tarian tradisional, persembahan pencak silat dan persembahan kulin tangan atau gemelang pada hari Sabtunya, ada tambahan acara berendoi dan persembahan Qasidah pada pagi Ahadnya.

Collages29

Berendoi adalah acara kesyukuran bagi bayi yang baru lahir, disertai dengan majlis cukur kepala atau cukur jambol yang diiringi dengan selawat ke atas Nabi. Lebih manis sekiranya disertai dengan acara aqikah.

New folder4

Sepanjang beberapa minggu ini panda telah bekerja secara terus menerus, siap di selangi dengan demam yang panjang, kemudian pula sakit kaki, katanya gout, terasa makin tua pula. Tetapi hingga blog ini di tulis masih belum mendapat keputusan ujian darah akan penyakit mesteri yang panda alami.

New folder3

Hujung minggu ini, Panda akan pulang ke kampung sebelum meneruskan perjalanan ke Mankassar pada minggu berikutnya. Melarikan diri seketika dari kesibukan pejabat. Banyak perkara yang perlu diselesaikan. Mencari apa yang misteri yang melanda diri... Tak gitew?

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com