Sunday, May 9, 2010

Bandung

PZ261163


Perancangan selama setahun telah berakhir dengan jayanya. Seramai 17 orang delegasi dari Perak telah berjaya menghabiskan Rupiah dan RM di negara jiran, Indonesia. Walaupun pembeli tiket Airasia nya adalah 23 orang, pelbagai halangan dapat ditempuhi dan hanya 17 orang sahaja yang tinggal. Kos yang dikenakan adalah RM650/head on the ground all in. Kadar yang dikenakan adalah dalam USD tetapi memandangkan RM bertambah baik kadarnya dari USD, maka ini mengurangkan tekanan kepada Panda sebagai penganjur. Memandangkan trip ini lebih dari 4 orang, Panda telah menggunakan perkhidmatan agen pelancungan dari Surabaya iaitu :

PT Lintang Buana Wisata Nusantara - Indonesia
Jl. Siwalankerto Timur 1/42, Surabaya - East Java
Indonesia
Travel Agent Reg No.503/01.00.00053/436.4.17/2004
Association of Indonesia Tours & Travel Agency Member No.0228/XII/DPP/2005
Pacific Asia Travel Association Member No.569822
Ph +62(31)8434556
Fx +62(31)8437599

flick1


Ahad (25 April 2010) Penerbangan dari LCCT Sepang jam 9.40am dan tiba jam 12.00pm waktu Indonesia Barat, Kami disambut oleh 'tour Guide' bernama Beng-beng di lapangan Terbang Husen Sastranegara, Kawalan di Lapangan Terbang ini agak ketat, setiap beg diperiksa oleh Kastamnya. Katanya penerbangan kami ada penyeludup Narkoba (dadah). Kami dibawa ke restoren tempatan dengan dihidangkan makanan tempatan iaitu nasi Timbel atau hindangan orang Sunda. Tiada kuah tetapi sangat enak, nasi yang dibungkus dengan daun pisang, ayam goreng, danging goreng dan ulam-ulamannya. Sambalnya sangatlah pedas dan sedap.

Collages12


Kemudian kami dibawa ke Bandung Shopping Mall (BSM), Pusat membeli belah terbesar di Bandung. Oleh kerana pusat membeli belah moden, ia gagal menarik hati kami, selepas itu kami dibawa balik ke hotel untuk berehat. jam 6.00pm WIBkami dibawa ke jalan Dago (Dago Street), yang menawarkan pakaian berjenama bertaraf Factory Outlet. bandung memang terkenal dengan Factory Outletnya. Makan malam di sebuah restoren Padang di Jalan Dago, juga enak rasanya.

flick


Isnin (26 April 2010): Volcano Tour + Bandung City Tour
Setelah bersarapan di Hotel, kami terus ke Gunung Tangkuban Perahu, perjalanan kira-kira 1 jam 30 minit menaiki bas, kami disambut oleh ratusan oncong-oncong ataupun penjual, yang membuatkan kami amatlah rimas Padangan pribadi Panda, Panda lebih sukakan Kawah Putih berbandi Sangkuban Perahu ini. Ini pengalaman kedua Panda ke Bandung.

New Folder21


Setelah 2 jam dilayani oleh oncong2 ini. dapatlah kami keluar dari tempat ini dan meneruskan perjalanan ke Ciater Hot Spring. Sempat juga berehat sambil merendam kaki di air hangat. Di sini siap ada Hot Spring waterfall lagi. Selepas makan tengahari perjalanan diteruskan ke Pusat bandar Bandun dan melalui beberapa bangunan bersejarah seperti Sate Building, Merdeka Building, Geological Museum, West Java Struggle Monument dan akhirnya kembali berbelanja di Factory outlet, sekitar R.E. Martadinata street ataupun dikenali dengan Riay Street.

Collages13


Selasa (27 April 2010) jam 9.30 am WIB kami ke tempat yang dinanti-nantikan iaitu Pasar Baru. Pasar 7 tingkat yang dipenuhi dengan fabrik, barangan kulit dan kasut ini menjadi kegilaan kami. Hingga waktu yang diperuntukkan selama 3 jam tidak mencukupi. Samapi perlu menggunakan perkhidmatan 'pengumuman' dikaunter perkhidmatan pelanggan. Selepas itu kami ke Cibaduyut Leather Home Industry untuk melihat hasil kerja tangan daripada kulit. Setelah itu ke Cihampelas Jeans Street & Factory Outlets di Jalan Setiabudhi .

PZ261066

Rabu (28 April 2010) Selepas sarapan kami kembali dari Bandung ke Bandung Airport untuk kembali ke Malaysia. Seronok dan pengalaman baru bagi Panda dalam mengendalikan pakej melancung ini.

8 comments:

 1. seronoknyer!!!
  bestnyer if leh slalu travel mcm awak...
  awak ni mmg suka travel or travelling tu mmg career awak? =)

  ReplyDelete
 2. hey panda.. i just went to bandung as well..

  ReplyDelete
 3. Salam...memang rimas dgn oncong2 dia org tu.tak suka shopping kat sana penat tawar menawar tp suka makanan dia org..

  ReplyDelete
 4. Make Money Click : http://paidtoclick-4you.blogspot.com
  we prepared many PTC no scam or legit

  ReplyDelete
 5. how i wish to go there someday.

  ReplyDelete
 6. sonoknyerrr bandung.. ehehe

  ReplyDelete
 7. masuk pasar baru..mmg xamu keluaq!
  huhu...nx trip nk p mana panda? huh, xaci...bleh travel sensorg!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com