Wednesday, March 3, 2010

Vientiane, Loas

PZ250497


Kali ini, Panda ingin berkongsi pengalaman Panda selama 3 hari 2 malam di Vientiane Loas. Penerbangan bermula jam 8.10am dari LCCT menuju Wanttay International Airport Vientiane mengambil masa 2jam 30 minit. Ini kali pertama Panda memulakan perjalanan secara solo walaupun telah biasa travel di tanah secara berseorangan.


loas


Panda tiba jam 9.40am (waktu tempatan yang lewat sejam dari Malaysia), Menggunakan teksi kupon dari lapangan terbang bersama-sama beberapa pakcik dari Malaysia. Kami dikenakan Caj sebanyak USD6 per trip. Perjalanan hanya 15 minit dari Lapangan terbang ke pusat bandar Vientiane. Satu bagusnya taxi di sini, walaupun tempahan di hotel lain, tetapi beliau sanggup menghantar kami mengikut destinasi tanpa caj tambahan. Pak cik-pakcik ke hotel ditepi sungai Mekong, tetapi Panda telah menempah Lao Heritage Hotel dengan kadar USD20 semalaman melalui website http://www.vientiane-hotel-link.com. Tuan/puan jangan risau, banyak lagi hotel yang menawarkan bilik yang lebih murah disini. Pemandu Taxi disini sedia membantu.


Collages11


Jam 12pm, perut dah lapar. Panda mundar mandir di Vientiane, mencari makanan HALAL sebenarnya. Terserempak dengan Tuk-Tuk (Pengangkutan awam yang menggunakan motosikal, ala-ala beca), pemandu menyediakan senarai harga untuk dibawa pelancung. Awalnya Panda sempat singgah untuk melihat pakej-pakej yang ditawarkan oleh agensi pelancungan yang ada berhampiran hotel. Tetapi Cajnya agak tinggi iaitu sekitar USD58 ataupun Kip460,000 (USD1=Kip8,463 (25 Feb 2010) untuk satu hari trip di Bandar Vientiane ini. Harga bagi Tuk-tuk lebih murah sedikit, tetapi skill tawar menawar kena ada. Memandangkan Panda tak pandai sangat tawar-menawar, Panda bersetuju untuk melawat 3 tempat utama di vietiane iaitu Buddha Park, Pha That Luang - The Golden Stupa dan Patuxay dengan kadar Kip160,000 atau hamper USD20. Mahal kan?


Collages8


Buddha Park, sejauh 25 km dari Vietiane. Semasa menuju ke sini sempat melalui Friendship Bridge, penghubung antara Loas dan Thailand. Sekiranya melihat sebelah Thailand, Nampak lebih meriah. Buddha Park dibina sekitar 1958, di sini terdapat beberapa arca keagamaan Buddha dan juga Hindu. Tiket masuk adalah Kip5,000 dan untuk camera Kip3,000.


Collages9


Kemudian Panda dibawa ke Pha That Luang - The Golden Stupa, mercu tanda atau icon bagi Loas, Candia tau Stupa emas. Kuil ini berbeza dengan wat-wat lain yang terdapat banyak di Loas.


Collages10


Setelah kekeringan, Panda meneruskan perjalanan lagi ke Patuxay, Gerbang besar ditengah-tengah Vientiane. Dipuncak gerbang ini, pengunjung boleh menikmati keseluruhan pemandangan Bandar Vientiane.


PZ250622


Perut sangat lapar, Panda hanya meminum air oren dan mineral sahaja, Tuk-tuk menghantar panda terus ke hotel. Setelah terlelap seketika, Panda kembali mengerakkan kaki untuk mencari makanan. Jam telah menunjukkkan pukul 5.00 petang. Ada restoren Indian Food yang menawarkan makanan Halal, tetapi belum beroperasi. Sempat melalui Masjid Jamik Vientiane yang kedudukannya agak tersorok. Setelah 2 jam berjalan kaki, Panda menemui restoren Ali, dimana pemiliknya berkahwin dengan warga tempatan dan agak fasih berbahasa Melayu. Pada masa yang sama Panda bertemu Abby dan Penn warga Malaysia yang telah 3 hari di Loas. Mereka menawarkan panda untuk menyertai mereka dan mereka juga telah menempah makanan tempatan dari Pak Ali untuk makan malam. Kali pertama Panda di Indochina dapat menikmati makanan tempat, biasanya hanya Indian Food sahaja.


PZ250585


Malamnya, kami kunjung-mengunjungi ke hotel masing-masing dan terus menikmati malam di Vientiane. Sempat menikmati air kelapa di tepi sungai Mekong dengan suasana paling santai. Menikmati Soup Ikan dan Som tham berapi di restoren Ali dan akhirnya menikmati persembahan ala-ala Lady gaga di sebuh kelab sebelum kebali ke bilik hotel.

PZ260641

26.02.2010 (Jumaat), Kami berkunjung ke Morning Market dan Talat Market, malangnya seperti kebiasaan, Kamera panda kehabisan bateri tanpa warning, kamera kecil pun sama out. Jadi tiada gambar untuk hari ke dua. Untuk membeli-belah di Vientiane agak berbeza suasananya, tuan/puan tidak perlu gusar ditarik atau dimaki, perniaga disini tidak akan melayan tuan/puan selagi tuan puan tidak menegur mereka. Kekadang keliru samada mereka ingin berniaga ataupun tidak. Sekiranya tuan/puan ingin bershooping, lupakanlah Vietiane, tidak banyak pilihan berbanding Thailand ataupun Vietnam.

PZ260646

Petangnya, hari terakhir bagi menghabiskan wang Kip ditangan, kami telah mencuba urutan Lao ataupun Loa massage di Campa Spa. Urutanya sama seperti urutan Thai dan memang menyegarkan. Kosnya hanya Kip63,000 untuk sejam. Ini dikira agak tinggi, tetapi persekitaran spa sangan selesa. Purata harga untuk Loa massage adalah sekitar Kip50,000/sejam di rumah urut biasa. Kami juga sempat singgah ke Loa Nasional Museum.

PZ270678

27.02.2010 (Sabtu) – Penerbangan kami adalah jam 10.05am dari Wattay International Airport, dan tiba ke LCCT Sepang jam 1.40pm. Vietiane bukanlah satu tempat pelancungan ataun membeli belah, tetapi bagi Panda, ia sebuah Bandar yang menarik, tenang walaupun bulan Februari adalah kemuncak musim panasnya. Walaupun orang-orangnya tidak banyak tersenyum seperti orang di Saigon, mereka lebih tenang dan tidak memaksa pelancung atau pelanggan. Lonely Planet memaklumkan bahawa Vientiane adalah antara Bandar yang terselamat di dunia, Panda juga merasainya.

8 comments:

  1. Kenapa lah suka pegi sorang sorang... hmmmm karang kena culik sapa yang susah... tapi kalau berdua pun kalau nak kena culik tetap kena culik kan...

    Bestnya bilalah nak pegi Rio De Jeniro nih... tetiba pulak...

    ReplyDelete
  2. Hello,

    I am Sabrina Rojas, Affiliate Executive of usainstantpayday.com, world’s largest bad credit loans community. I came across to your site and I must say that you have got an amazing site that has attracted a lot of visitors including me. I would be glad if you join our affiliate program because your site has full potential to send traffic to my website.
    The highlights of our program are:
    1. Absolutely FREE registration.
    2. You put up a banner or text link or lead sign up form on your site/blog/forum and send traffic from your site/blog/forum to our website. You can also promote via means of email marketing, PPC, telemarketing, etc
    3. We will pay you $25 for each lead. (Affiliates are earning up to $1500 per week with our program)
    Please note that we try to contact the leads 7 times before marking it a dead lead.
    So what are you waiting for? Join Bad Credit Loans Program and earn dollars!! http://www.usainstantpayday.com
    For more questions please visit [url=http://www.usainstantpayday.com]http://www.usainstantpayday.com[/url]
    This Program will definitely help both of us mutually. You send your potential visitors to our site and we pay you for this.
    Please note that for doing email marketing you need to approve the email from us as we do not want any kind of spam activities to take place.
    Looking forward for a long term business relation
    Thanks,

    Sabrina Rojas
    sabrina@usainstantpayday.com
    Affiliate Executive
    http://www.usainstantpayday.com

    ReplyDelete
  3. It isn't hard at all to start making money online in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]google blackhat[/URL], It's not a big surprise if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses alternative or not-so-known methods to produce an income online.

    ReplyDelete
  4. Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna

    ReplyDelete
  5. interesting! saya jadi pengen mengunjungi laos. :D
    salam kenal.

    ReplyDelete
  6. salam....brapa agaknya semua kos utk ke Vientiane nie?

    ReplyDelete
  7. Panda belanja kurang Usd100 atau RM320 pada masa itu, tuk logging + makan, xder benda nak shopping pun. Tiket less RM100 masa beli. Klu g luang prabang maybe levih tinggi la...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com