Thursday, February 2, 2017

North Nicosia, North CyprusCuti CNY memberi peluang untuk melepaskan diri dari kesejukan di Moscow, perjalanan sekitar 3 jam 1/2 membawa panda ke Cyprus. Cerita kali ini bukanlah kisah cyprus tetapi lebih kepada mengunjungi st sofia ataupun Selimiye Mosque di bahagian ibukota Cyprus di bawah wilayag Turki Cyprus.Mengunjungi Cyprus hanya dari cyprus Selatan samada lapangan terbang antrabangsa di Lanarca ataupun Paprus. Ibukota cyprus adalah bandar Nicosia yag terbahagi kepada 2 bahagian, 1/2 di bawah pertadbiran cyprus dan sebahagian kota lama di bawah cyprus turki (negara yang tidak di ikhtiraf PBB).Bagaimana untuk ke Nicosia dari Lanarca, boleh menggunakan bas intercity dengan bayaran €4 sehala atau €7 return. Selatan Nicosia adalah bandar modern dengan mall dan barangan eropah, bolehlah nak shopping ZARA atau H&M dengan harga europe, manakana utara menggunakan matawang Lira Turki tetapi € di terima secara meluas dengan sedikit kerugian. Tetapi harga makanan dan barangan di utara lebih murah berbanding selatan.


Ada lorong kecil tidak jauh dari stesen bas di central bus station (Solomos Square) menuju ke immigration gate di jalan Lefras bandar lama Nicosia, jalan ini banyak kedai2 branded Europe. Jangan harapkan passport anda di cop, immigration akan memasukan data sahaja dan pengunjung boleh melepasi sempadan.Selepas itu bolehlah menikmati makanan halal Turkish stail di sini, mengunjungi hamam yang mahal dan membeli cenderamata turki. Kunjungi St sofia juga, masjid terbesar di cyprus yang asalnya adalah sebuah gereja.St Sofia batu asasnya di letak pada 1209, tetapi mula pembinaannya bermula pada 1326 tetapi tidak pernah siap secara keseluruhan. Ini kerana penaklukan Genoese pada 1373, Memelukes 1426 dan gempa bumi 1491 dan 1547.


Ottoman telah menukar cathedral ini kepada masjid dengan nama Aya Sofia Camii pada 1570, bangunan ini tetap kukuh walaupun gempa bumi pada abad ke 18. Masjid ini di tukar nama kepada Selimiye Camii pada 1954 bagi menghormati Selim II , Sultan Ottoman yang meluaskan empayar ke Cyprus.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com