Friday, December 19, 2014

From Moscow With Love


Setelah sekian lama di dalam angan-angan akhirnya menjadi kenyataan. Akhir bulan September  2014 mendapat panggilan dari bahagian sumber Manusia untuk menghadirkan diri ke temuduga jawatan luar negara. Seperti biasa, panda tidak menolak untuk kembali ke Semenanjung secara percuma. 2 Oktober 2014, berlangsunglah temuduga seramai 28 calon. 


16 Oktober 2014 Surat perkeliling pertukaran telah di keluarkan, pada waktu itu panda dalam perjalanan dari daerah Ranau menuju ke Kota Kinabalu. Tertiba penuh whatapps ucapan taniah. Ala2 kejutan tergempar gitew... Walaupu di kehendaki melapor diri di ibu pejabat pada minggu berikutnya, sempat juga panda menangguhkan untuk tempoh seminggu. Menyelesaikan tugas-tugas yang belum selesai. Sempat mengunjungi Lahad Datu dan daerah Keningau. Bukan itu sahaja, sempat ke Taipei Taiwan seperti entri terdahulu.


Menghadiri kursus di IDFR anjuran Wisma Putra selama 2 minggu Bermuda 3 - 14 November, memohon visa di kedutaan Russia pada 10 November 2014, program understudy di ibu pejabat selama 4 minggu, dan visa di luluskan pada 2 Disember 2014. Panda dengan selamatnya terbang ke Moscow melalui London pada 12.12.14 jam 2355. Panda selamat tiba di heathrow London jam 6:30 pagi di Terminal 5, kemudian ke terminal 4 untuk menaiki penerbangan British Airways jam 10:15 pagi ke Moscow. Perjalananmengambil masa 3 jam 30 minit dan panda selamat tiba di bumi Russia pada jam 1710. Moscow dag sangat gelab pada waktu ini dengan suhu -1C.


Ahad, kami telah di bawa ke Kremblim atau lebih terkenal dengan nama red  square. Di sini juga terletaknya  chatedral terletaknya mercutanda Moscow iaitu St. Basil's cathedral.


Ini adalah sekelumit  dari Moscow, إن شاء الله akan meneroka dengan lebih lagi sepanjang tempoh berada di sini. Sekarang panda blogging dari iPhone. Maaf, kerana kesuntukan masa untuk membawa camera dan melakukan editing.

7 comments:

 1. Seronoknya panda... ke moscow...:)

  ReplyDelete
 2. waa ada jugak berita dari Russia lah..nekcik sampai kremlin tapi di jogja jer..he..he!!

  ReplyDelete
 3. kena tulis buku pasal moskova ni. hehe :)

  ReplyDelete
 4. Salam

  SELAMAT TAHUN BARU 2015

  Semoga tahun2 mendatang menjanjikan kemakmuran, keamanana dan kesejahteraan kepada kita semua.... aminnn....

  ReplyDelete
 5. Bestnyaaaa Moscow..dalam mimpi pun belum sampai lagi sini hehehe

  ReplyDelete
 6. selamat memulakan tugas ditempat baru!

  ReplyDelete
 7. nice blog! thumbs up, not to late to say, selamat bertugas di Moscow!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com