Sunday, September 30, 2012

Pantun Perpisahan buat Malaysia AirlinesHampir genap setahun bersama Malaysia Airlines bagi program Cross Assignment Anjuran Talent Corp yang di warisi dari Khazanah Nasional Berhad. Program yang bermula pada 3 Oktober 2012 dan tamat secara rasminya pada 30 September 2013.

Sebuah pengalaman yang berharga buat panda dan juga rakan-rakan yang lainnya seramai 19 orang pada cycle 2012/2013 dan tambahan 6 orang dari cycle 2011/12. Kami serai 4 orang telah terpilih untuk menyertai Malaysia Airlines. 

Sepanjang tempoh itu, pelbagai cerita yang wujud, tempoh 3 bulan yang pertama amat kritikal akibat perubahan budaya kerja. Sebagai pekerja sektor separa kerajaan, ini adalah kali pertama panda menyertai GLC atau di luar kerajaan sejak tamat pengajian peringkat ijazah 2001 yang lalu (dah tua panda ni).

Geng Cross Asignment Talent corp sessi 1 XA program Nov 2011

Panda di tempatkan di unit External Relations & Stakeholder Management, di Strategic Communication. Bunyi sangat menarik, dan pekerjaannya juga menarik serta orang-orang nya juga menarik... Bertemu dengan pelbagai kelompok masyarakat, dari kampung hinggalah yang berada di atas kayangan, dari laut hinggalah ke gunung. Ini mempelbagaikan rencah kehidupan panda, dan panda terbang dengan lebih jauh...

MH Pintar Day di Sekolah Kebangsaan Keruak Besut Terengganu Jun 2012

Walau apa pun, jutaan terima kasih buat teman-teman di Malaysia Airlines dan juga di cross assignment Talent corp yang menerima, membantu dan menjadi kawan sepanjang program. Semoga persahabatan ini akan kekal, hingga ke akhir hayat. akhir sekali pantun yang panda ceduk dari blog nukilan — m. Ali acmad — buat semua di Malaysia Airlines:


Berhembus bayu angin mengilir

Sejuknya sampai keujung pohon
Sambutlah salam pesan terakhir
Kusampaikan lewat untaian pantun.Hendak menebang nibung berduri
Dibuat pagar tepi perigi
Pantun dikarang melepas diri
Entahkan bila berjumpa lagi.Orang mentigi mengail tenggiri,
Tenggiri dijual dalam pekan
saya yang pergi memohon diri
Silap dan salah mohon dimaafkan.Dari tungkal pergi siantan
Singgah berlabuh di kuala maras
Selamat tinggal handai dan tolan
Kita berpisah karena tugas.Kalau tidak karena unggas
Tidaklah rusak padi disawah,
Kalaulah tidak karena tugas
Tidaklah kita akan berpisah.
Namun demikian;Tanjung sauh di pulau bintan
Tempat berlabuh orang penyengat.
Berpisah jauh bercerai badan
Sahabat handai tetap kuingatGunung bintan lekuk ditengah
Sayang penyengat kubunya tiga.
Hancur badan dikandung tanah.
Budi kusanjung kuingat juga.Bunga kemboja putih berseri
Putihnya melur diujung dahan
Atas kerjasama dan bantuan yang diberi
Puji syukur dan terimakasih saya ucapkan.Kalau menjemur papan panjang
Baik disusun tegak berdiri
Kalau lah ada umur panjang
Insya allah kita kan berjumpa lagi.Orang memangkas pohon salam
Daunnya gugur habis ditutuh
Akhir kata penutup salam
Dipanjatkan doa , assalamualaikum
Warahmatullahi wabarakatuh.
p/s: panda tidak pandai menulis karangan curahan hati patah lagi berpuitis...

Wednesday, September 26, 2012

Aku di Bumi Kiwi - Hari 5 season finale


Hari terakhir, akibat kegagalan mendapatkan coklat dengan harga berpatutan. kami terpaksa ke luar dari bandar Auckland. Cadangan yang di cadangkan lelaki berbangsa Iran pada petang berikutnya adalah di hypermarket Pak'n Save di Mt. Albert Road. Kami menunggu bas di Victoria Street. Kerana bas-bas bandar di Auckland akan melalui jalan-jalan yang berbeza berhampiran Queen Street.


Tambang yang di kenakan adalah NZD3.60 sehala. Jika ingin menggunakan bas secara berterusan boleh membeli daily pass yag berharga NZD10 dengan pemandu bas. Perjalanan ke Mt Albert Road adalah melebihi 30 minit. Kemudian kami terpaksa berjalan kaki kira-kira 2 km untuk ke Pak'n Save dari perhentian bas Mt. Albert Road.


Pak'n Save adalah rangkaian hypermarket seperti tesco ataupun Giant di Malaysia. Cuma saiznya lebih kecil. Harga yang di tawarkan adalah jauh lebih murah dari kedai-kedai biasa. Sempat kami memborong coklat buatan New Zealand yang lebih mahal berbanding buatan Australia. beza harga adalah NZD1. Tetapi rasanya lebih enak.


Kawasan Mt. Albert ini rata-rata kedainya di miliki oleh orang Asia Timur Jauh iaitu samada orang Cina, Korea ataupun Jepun. Orang-orang kulit putih  boleh di bilang dengan jari sahaja. Begitu juga di bandar Auckland, Ia di penuhi oleh orang-orang dari Asia. Kami berasa seperti di Malaysia sahaja kecuali suhu yang lebih sejuk dan bandar yang bersih.


Selesai membeli belah, kami kembali ke Auckland dan menuju ke Britomart stesen di downtown Auckland untuk mengambil bas ke Okahu Bay. Ini adalah kerana jemputan warga tempatan untuk berhari raya. Tambang bas juga stardard NZD3.60 untuk mana-mana destinasi atau per entri.


Walaupun kami terlajak untuk ke Okahu Bay, ia memberi peluang keada kami menyusur sepanjang pantai yang berlatar belakangkan bandaraya Auckland. Rumah yang di tuju berada di Orakei Domain. Aman dan tenang suasana di sini walaupun tidak jauh dari pusat bandar Auckland.Pn Zaida Ahmad telah berkahwin dengan warga tempatan. Banyak yang di kongsi bersama bagaimana pengalamannya yang pada asalnya datang bercuti di Auckland, bekerja sebagai pemetik kiwi dan berkahwin di sini. Beliau juga berasal dari Kedah.
Setelah kenyang menjamu selera, kami di bawa berjalan-jalan sekitar Okahu Bay. Sepanjang jalan pantai itu terdapat tempat menarik seperti aquarium KellyTarlton's dan juga restoren Hammerhead yang menyediakan menu makanan laut ala New Zealand. Semuanya di kenakan bayaran.
Tempat yang paling menarik di sini adalah Micheal Joseph Savage Momerial, Tugu peringatan Perdana Menteri Pertama dari Labour Party New Zealand. dari bukit ini pengunjung boleh melihat Auckland dengan lebih jelas dan cantik.


Sekembalinya ke Auckland, kami sempat menghabiskan NZD yang ada untuk membeli tandamata dan T-shirt di sepanjang Queen Street. Bas ke Airport ada setiap 10 minit di antara 7.00 pagi hingga 7.00 petang, selepas itu sekitar 30 minit satu. Pengunjung boleh menunggu di perhentian bas di Queen Street. Tiketnya adalah NZD16 sehala.
Memandangkan tempoh kontrak panda ngan Malaysia Airlines juga hampir tamat. Kunjungan ke New Zealand mungkin menjadi kunjungan terakhir panda menggunakan kemudahan penerbangan Malaysia Airlines.Pada masa akan datang, akan di fikirkan kemudian. 

Friday, September 21, 2012

Aku di Bumi Kiwi - Hari 4 (Auckland)


Seawal 7::30 pagi kami meninggalkan Rotorua menuju ke Auckland berpandukan GPS yang di sewa NZD8 sehari. Perjalanan mengambil masa hampir 3 jam melalui beberapa pekan dan bandar kecil Pulau New Zealand Utara bahagian tengah.


Kami sempat singgah Waihou river, di katakan salah satu sungai tertua di New Zealand. Sungai yang cantik dan bersih walaupun berada di kawasan ladang lembu dan biri-biri.
Kami melalui pekan seperti Okoroire, Tirau, Karapiro, Cambridge dan memasuki lebuhraya ke Auckland.


Sekitar jam 11 kami tiba di Auckland dan terus menuju ke Mt Eden. Antara puncak tertinggi di bandar Auckland. Di sini pengungjung boleh menikmati hampir keseluruhan bandaraya Auckland.

Setelah itu, kami ke War Museum of Auckland bersebelahan Auckland Museum. Kebanyakan kawasan di Auckland di kenakan bayaran letak kereta yang tinggi sekitar NZD4 sejam. Tempat letak kerata hanya di hadkan 1 jam sahaja untuk satu-satu masa.Waktu telah menunjukkan jam 1:00 petang, kami ke New Market untuk makan tengahari. Di Auckland terdapat banyak restoren atau gerai Asian. Mendapatkan makanan halal juga mudah. Berhati-hati kerana perniagan Thailand atau China juga memaparkan tanda Halal tetapi mereka juga menjual daging babi.Kadar makanan di Auckland untuk sekali makan adalah sekitar NZD10, lebih murah berbanding di Perth AUD10 untuk setiap hidangan. Cuma saiznya lebih kecil. Kawasan ini juga sesuai untuk membeli belah barangan dan jenama tempatan.Tempoh masa yang terhad, kami terus ke Mission Bay, pantai tumpuan warga tempatan. Agak cantik tetapi tidak secantik pantai di Terengganu. Terdapat sisa-sisa batu-batu karang yang mati. Suasana agak sejuk di tepi pantai ini.


Jam 3:00 petang kami ke Nomads backpacker untuk mendaftar masuk. Bilik kami telah di naiktarafkan, NZD50 semalam ke bilik NZD90. Bilik yang kecil tetapi selesa. Kami hanya tinggal semalaman sahaja. Sebagai tetamu kali pertama mendaftar masuk, kami diberi 2 jam wifi percuma. Kadar caj wifi di Auckland agak mahal iaitu NZD5 per jam.


Kedudukan backpacker ini sangat strategik iaitu di Fort Street yang berada di persimpangan Queen Street, lokasi membeli belah di Auckland. Kemudahan pengangkutan awam juga banyak di sini termasuk bas ke Lapangan Terbang Auckland.


Selepas berehat seketika, kami menuju ke Beach Road untuk memulangkan kereta yang telah di sewa selama 4 hari. Syarat pemulangan adalah seperti waktu mengambilnya dahulu iaitu minyak separuh penuh dan bersih tanpa kecacatan. Kami telah berlegar di sekitar Auckland untuk mendapatkan tempat mencucui kereta. Kadar cucian kereta adalah NZD12 untuk cucian luar menggunakan mesin. Nasib kami baik kera penjaga pam berbangsa India banyak membantu kami dan memberi kami pinjam penyapu untuk cucian dalam. Jika tidak caj NZD25 akan di kenakan sekiranya kereta kotor.Setelah ketiadaan kereta, kami bersiar-siar sekitar Queen Street untuk menijau harga barangan cenderamata. Harganya sangat berbeza berbanding Rotorua. Harga coklatnya 2 kali ganda berbanding di luar. Malamnya kami makan di gerai restoren Iran yang di miliki oleh orang Malaysia. 

Tuesday, September 18, 2012

Aku di Bumi Kiwi - Hari 3 (Rotorua)


Kami tiba di Rotorua sekitar jam 7:00 petang, setibanya di bandar ini, kami telah terhidu bau 'kentut'. Rotorua terkenal dengan termalnya, kawasan ini di penuhi asap-asap dari bumi yang mengeluarkan bau kurang enak. Setelah mendaftar masuk ke Gwendoline Court Motor Lodge dengan kadar bayaran NZD196 untuk 2 malam. kami mencari tepat makan yang masih beroperasi. Seperti biasa, kebanyakkan premis perniagaan hanya beroperasi sehingga jam 5 petang, hanya yang ada kedai-kedai orang timur Asia sahaja yang berniaga higga ke malam. Kami singgah di Mc D untuk makan malam.


Pagi ke 3, kami keluar sekitar jam 9.00 pagi menuju ke Skyline Rotorua. Kawasan ini berada di utara Rotorua, hanya 20 minit memandu dari motel kami. Tempat ini terkenal dengan kereta kabelnya. Tidaklah menarik hati kami kerana ketinggiannya adalah biasa-biasa sahaja. Kareta kabel Gunung Mat Chincang di Langkawi lebih mengujakan. Bayaran sekitar NZD25.


Di sebelah Skyline Rotorua, ada tarikan lain iaitu Rainbow Springs Nature Park. Boleh di katakan seperti Taman Burung dan cicak. Bayran masuk adalah NZD35++.


Setelah selesai di Utara Rotorua, kami bergerak ke selatan pula iaitu ke erkampungan orang Mauri yang tertua di New Zealand iaitu Te Puia. Perkambungan budaya ini berada di kawasan Termal yang aktif. Jadi pengunjung boleh melihat asap-asap yang keluar dari bumi. Bayaran masuk NZD46.


Selesai, kami meneruskan perjalan keluar dari kawasan Rotorua dan menunju ke Waimangu Volcanic Valley. Sepanjang perjalanan kami di hidangkan dengan pemandangan ladang biri-biri dan lembu yang gemuk lagi comel walaupun tidak tinggal di kondomanium.Waimangu volcanic Valley 'The world's youngest geothermal system.Sangat cantik lawatan dalam gambar. beratus tahun dahulu di katakan ada 'pink terrace' di sini yang menyamai white tarrace di pumakale di Turki. Tetapi telah musnah seratus tahun yang lalu akibat letusan gunung berapi dan membetuk beberapa tasik baru.Bayaran masuk ke sini bermula dari NZD35 hingga ke NZD320 berdasarkan pakej yang digunakan. Ia akan menjadi pengalaman yang menarik kepada peminat alam sekitar. Setelah itu kami kembali ke Bandar Rotorua.

Destinasi kami adalah Rotorua Lake, keran tempat letak kereta di sini adalah percuma dah ia hanya sepelaungan dengan kawasan perniagaan Rotorua. Untuk makluman Rotorua adalah kawasan pelancungan di Pulau Utara New Zealand. Harga barangannya agak murah. Kepada yang bermina untuk membeli tandamata, di sinilah tempatnya.Kedai di atas adalah milik wanita jepun yang bersuamikan lelaki cina dari Alor Setar Kedah, dan ia menawarkan harga yang sangat kompetatif bagi tandamata buatan China beredentitikan New Zealand. Kepada peminat Coklat, sila beli di hyper market kerana harganya 50% lebih murah berbanding di kedai biada di Auckland.


Setelah berhabisan membeli-belah, kami berjalan kaki mengelilingi bandar Rotorua ini. Banyak banguana-bangunan lama yang di bina sejak era kolonial lagi. Cantik dan terjaga rapi. Makan? Tiada masalah kerana banyak juga makanan orang india dan timur tengah di sini. Pizza hut sangat murah iaitu NZD4.99 untuk saiz besar.

Sehingga senja kami berada di luar dan kembali ke motel apabila sudah tidak nampak tanah lagi. Itu pun sekitar jam 8 malam. Keesokkan harinya kami akan kembali ke Auckland.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com