Monday, November 1, 2010

yangon - siri akhir..

Hari ke tiga, 25 Oktober 2010- malam sebelumnya Panda sempat diner bersama rakan kepada kenalan di Facebook. Beliau adalah 'correspondent' bagi TV Thailand dan wartawan untuk satu-satunya akbar berbahasa English di Myamar (tidak dapat disebutkan disini). Beliau membawa Panda ke restoren yang tertinggi di kota Yanggon ini, iaitu Sky Bar / Sky Restoren, tingkat 20 di Hitachi building bertentangan dengan Hotel Traders. Malangnya Panda tidak membawa kamera pada malam itu (skill untuk night photo belum belajar lagi).

Dari Sky Bar ini, pengunjung akan dapat menikmati hampir keseluruhan kota Yanggon terutamanya tample Swedagon yang disembahi cahaya keemasan dan Royal Boat. Makanannya bersesuaian dengan restoren bertaraf berbintang-bintang. Jus sekitar 3000 kyat dan lain-lain makanannya haram di makan. Boleh juga dapatkan makanan tidak haram di mata tetapi dianggap subhah. Ramai espetriate di sini. Bangunan ini juga menempatkan pejabat Petronas.
Tumpuan hari ke tiga adalah sekitar Yanggon, Paginya kami ingin menikati suasana sekitar Bago River, tetapi setelah lebih 1 jam berjalan, hasrat kami terkucewa kerana sepanjang sungai di kota ini telah di pagari dengan tembok setinggi 12 kaki. Ini kerana laluan keretapi Myamar melalui sepanjang tebing sungai dan disitu juga terdapatnya pelabuhan sungai.

Kami juga sempat mengunjungi pasar basah dan borong penduduk tempatan, suasana yang gelab tetapi meriah, tidak jauh dengan menara jam. Tetapi panda tidak tau apa nama sebenar pasar ini. Sekranya tuan puan ingn memberi kain elikat denan banyak bolehlah kesini.

Selepas makan tengahari, kami sekali lagi keluar untuk ke timur Yanggon,dan menuju jalan Pansodan, kawasan ini banyak bangunan-bangunan lama peninggalan enjajah British. Cantik, tetapi terbiar. Kami juga menemui beberapa Masjid yang sangat gah dan cantik. Sempat minum petang di restoren bersebelahan Markas Tabligh Myamar.

Perjalanan di teruskan hingga ke Mahabandoola Garden. Di sini terdapatnya Independent Monumen yang dibina untuk kemerdekaan Myamar, Kawasan ini di kelilingi oleh bangunan-bangunan lama peninggalan British, Dewan Bandaraya, Gereja, Tample dan Masjid. Sangat unit. Menggambaran tolenrasi agama di sana.

Malamnya, kami pergi ke Hotel Central, tingkat 6 untuk mencuba urutan reflexilogi, harganya cuma 5000Kyat sahaja, sekiranya berminat dengan pedicure dan meniure hanya 1000kyat. Terpistnya perempuan dan lelaki. Kami sempat berjumpa dengan sekumpulan orang-orang pencen dari Shah Alam di sini.

Hari terakhir, 26 Oktober 2010,Penerbangan pulang Panda pada jam 5.45pm waktu tempatan, Hotel telah membenarkan kami late checkout tanpa sebarang caj tambahan. Kami mengambil peluang pada paginya untuk ke Yuzana Plaza, kos taxinya sekitar 2000 Kyat. Keadaan plaza sepert pertama kompleks, barangan ahak moden seperti t-shirt dari Thailand dan produk fabrik. Sekiranya tuan-puan berminat untuk membeli kain, di sini lebih murah dari Bogyoke Market.

Setelah membeli sekodi kain pelekat dan beberapa helai kain pasang, kami kembai ke Bogyoke market untuk mendapatkan cenderamata buat teman-teman, dan tentulah batu jed yang sangat popular di sini. Myamar memang terkenal dengan batu permatanya. Harganya? Kata orang-orang pencen, murah dan original. Panda tidak mahir akan prkara ini. Keseluruhanya, Panda berpuas hati dengan kunjungan ke Yanggon, Orang-orang Yanggon sangat ramah dan manis dengan senyuman, walaupun muka panda tidak jauh bezanya dengan orang tempatan. Mereka sedia membantu. Keharmonian beragama amat terasa, tanpa perlu 1Myamar, kita akan lihat kuil, gereja dan masjid bersebelahan. Di Kota Yanggon, Masjidnyanya sangat banyak, mengalahkan Kota Bahru Bandaraya Islam. Muslim tidak ada masalah untuk mendapatkan makanan halal disini. diseluruh Myamar, Muslimnya merangkumi 25%. Cuma kakitangan kerajaannya agak 'kurang asam' dan belagak. Kami sempat di pow oleh kastam sebanyak USD20 kerana dikatakan membawa batu jem melebihi had, walhal cuma keychain.

Peringatan, Minta resit bila membeli batu permata, logam dan lukisan. Lukisan disini cantik macam di Bali dan murah. Sediakan dalam USD50 dalam note kecil, mana tau kena pow, dan tawar menawar dengan pihak berkuasa tempatan tersebut, jangan tunjukan tuan puan banyak duit. Jika berhajat ingin membeli barang kemas, bawalah barang kemas palsu dari Malaysia, kerana kadang kala perlu perinstiharan, jadi beli yang original dari sana, buang yang paslu tersebut dan pakailah dibadan tuan puan. Airport tax adalah USD10. Pastikn USD tuan puan bersih, tidak berlipat dan cantik. Calar sedikitpun tidak akan dterima di sini.

2 comments:

 1. salam bro..ini blog hang ka??? folo la aku

  ReplyDelete
 2. Salam,

  saya teringin sekali melawat Myanmar. Membaca blog panda mcm mudah travel di sini..cuma nak tau sikit tentang pengankutan awam di sini. thanks.
  salam kenal.

  catz
  nurana2000@gmail.com

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com