Wednesday, September 11, 2013

Conquest of Europe - Season Finale


8 julai 2013, Waktu Paris 1845, ketika ini panda sedang berada di ketinggian 11277 meter dari aras laut di dalam MH0021 - A380 dari Charles de Gone (CGR) ke Kuala Lumpur (KUL)  setelah berada 18 hari di bumi Eropah. Satu perjalanan yang baru, mencabar dan menyeronokkan.


Selama 16 hari berkhemah dalam sejuk, hujan dan panas. Dua kali panda demam, ketika di Amsterdam cuaca yang sangat sejuk dan hujan, manakala di Venezia pula panas dan hujan.


Bermula dengan kota London, masa banyak di habiskan di dalam bas ketika tersalah memilih route dan kecuaian panda mencetak arah ke MARA hostel. Ini menyebabkan terpaksa panda mengaktifkan telefon bimbit. Mengejar waktu untuk melihat ikon utama kota London hingga mengorbankan masa untuk bershopping di Harrods. Sedangkan akhir Jun sehingga 7 Julai adalah jualan besar Harrods. London menawarkan harga barangan jauh lebih rendah dari lain-lain kota di Eropah, terutamanya parfume dan cenderamata. Sayangnya, jam 7 petang kebanyakan pusat membeli belahnya di tutup.


Brussel, kami singgah seketika di Chocolate Factory di dalam perjalanan ke Amsterdam. Sepanjang perjalanan di antara London dan Amsterdam kami hanya di hidangkan dengan kehijauan saujana mata memandang, antara Calais hingga Amsterdam hanyalah tanah pamah rata. Brussel dan Holland berada di bawah aras laut. Tetapi sangat subur. Orang-orangnya juga tidak sombong. Camp site Amsterdam Hose juga masih mengekalkan keindahan semulajadi. Di waktu pagi, arnab-arnab bermain-main berhampiran dengan khemah.


Germany, kunjungan kami ke Heidelberg dan Fussen agak terasa miskin dengan harga barangan yang agak mahal, di German juga baru kelihatan bukit-bukit tinggi yang bercantum dengan banjaran Alps.


Dari Fussen, berkhemah di antara dua bukit di Austria dan singgah sebentar di Innsbruck. Sempat mengunjungi kedai permata Swaroski sebelum memasuki kota panas di Venezia. Kota yang buruk tetapi penuh dengan manusia. Makan di restoren akan di kenakan caj 2.50, lebih baik bungkus sahaja.Rome, antara kota yang cantik, tetapi sistem keretapi yang tidak secanggih Kuala Lumpur. Kami sangat berhati-hati kerana kota ini terkenal dengan pencopek (penyeluk saku) dan peminta sedekah profesional dan juga bukan profesional. Berhati-hati dengan barangan yang di bawa dan jangan tinggalkannya. Ada peserta melihat sahaja apabila beg Hard Rock Cafe nya di bawa pergi oleh wanita Armenia. Pisa, tarikan utama hanyalah menara chondong, sangat panas hingga boleh berpeluh ketika di khemah.

Switzerland, menggunakan matawang SwissFrance (CHF), Lauterbrunen menawarkan harga barangan yang jauh lebih mahal dari mana-mana negara Eropah yang di lawati. Swiss juga terkenal dengan jam Swiss made nya, tetapi bagi Panda, membeli jam Swiss made untuk medium lower, Paris lagi murah. Lainlah jika ingin membeli Bell & Ross, Patek Philippe, Omega atau Tag Heure yang harganya di antara 30-70% lebih rendah.Paris, kota cinta indaman ramai, imejnya seperti kota Rome, cuma tidak jelas kelihatan. Panda berkesempatan melihat sisi gelap Paris, apabila malam menjelma, akan kelihatan ramai orang-orang bergelandangan di sekitar stesen metro. Penagih arak memecahkan botol dan pemabuk yang kencing di merata-rata di dalam stesen metro. Harga barangan tidaklah semurah London kecuali ingin membeli beg tangan LV atau Longchamp.


Apa yang menarik menyertai Kelanaconvoy ini adalah kerana ia murah berbanding lain-lain pakej. Walaupun banyak ilternari berbayar yang panda tidak sertai. Hubungan peserta di dalam bas amat rapat, walaupun sebuah bas memuatkan 60 orang dan total peserta adalah 103 bersama 6 krew. Kami masih dapat menikmati menu malaysia seperti nasi lemak, mee kari, nasi briani, nasi ayam dan minum goreng. Solat berjemaah dan kami di santapkan dengan santapan rohani dan jasmani sepanjang perjalanan. Peserta yang pelbagai latar belakang juga menjadikan pergembaraan kami lebih berwarna-warni. Perjalanan yang panjang kadang-kala amat memenatkan.

A- Paris> B - London > C - Volendam, Netherlands > D - Amsterdam, Netherlands > E - Heidelberg, Germany > F - F├╝ssen, Germany > G - Innsbruck, Austria > H - Venice, Italy > I - McArthurGlen Designer Outlet Barberino > J - Rome, Italy > K - Pisa, Italy > L - Lauterbrunnen, Switzerland > M - Paris, France

Sengguhnya, syukur kepada ALLAH SWT yang memberikan peluang kepada panda untuk menjejakan kaki ke bumi Eropah ini. Lengkaplah 31 negara yang panda kunjungi buat masa ini. Terima kasih kepada teman-teman Kelanaconvoy  yang bertungkus lumus menyempurnakan ilternary sepanjang pengembaraan ini. Semoga berjumpa lagi.

Friday, September 6, 2013

Conquest of Europe - Paris... panassss!!!
7 Julai 2013 (ahad) sambil menikmati sarapan coco crunch, terasa sedih kerana ini hari terakhir kami bersama-sama. Panda menyertai Geng KL terus berada di Paris untuk sehari lagi, manakala yang lainya akan terus kembali ke London.Tepat jam 1900, kami geng KL menaiki bas 101 ke Joinville le Pont, manakala yang lain meninggalkan bumi Paris dengan bas Ferries. Panda mengambil keputusan untuk bertemu dengan Khalid Fatih, kawan lama yang pernah panda kenal di Malaysia sejak 13 tahun lepas. Sebelum ini semasa beliau datang ke Malaysia, Panda membawa dia berjalan-jalan, kali ini giliran beliau pula membalas nya.

Setelah menghantar barang-barang ke rumah Khalid Fathy, kami keluar menuju ke Concord dari metro Gare de Lyon, panda mengambil pass harian untuk zon 1 dan zon 2, tiketnya berharga €6.40. Stesen metro Concord berhampiran dengan oblique yang di hadiahkan oleh raja Mesir kepada Perancis. Di ceritakan bahawa Raja Mesir telah menghadiahkan oblique tamadun Mesir kepada Perancis, England dan Turki. Oblique ini selari dengan Arch of Trump. 
Kami berjalan kaki ke Musee du Lourve untuk mengambil gambar piramid kaca yang terdapat di depan muzium ini. Muzium ini pernah menjadi lokasi untuk filem Da Vincci Code pertama.Dari stesen metro Palais Royal Musee du Lurve kami ke Concord dan menukar train ke Abbesses untuk mengunjungi Funiculaire de Montmartre. Sebuah gereja khatolik Putih yang tersegam megah di puncak tertinggi kota Paris. Dari gereja ini pengunjung boleh melihat hampir keseluruhan kota Paris.

Hari semakin lewat dan kami mula kelaparan, kami menuju ke La Defense, di sini terdapatnya Grande Arche. Di sini juga adalah bandar moden Paris. Semua bangunan kaca pelbagai bentuk dan terdapatnya pusat membeli belah yang beroperasi pada hari Ahad, kecuali hypermarketnya. Sempat panda menikmati Pasta Paris di sini.  

Sunday, September 1, 2013

Conquest of Europe - Eiffel! i'm in love6 julai 2013 (Sabtu) - setelah menikmati perjalanan sendiri pada hari sebelumnya, hari ini kami di bawa ke Arch of the Trumps, Gerbang terkenal di Paris yang di bina oleh Nepoleon Bonarparte, stesen metro terhampir adalah Charles de Gaulle Etoile.  Kawasan ini juga boleh di ibaratkan bolavard yang sangat panjang bermula dari Palais Royal Musee du Louvre. Muzium terpanjang di dunia dan di katakan mengambil masa lebih 1 hari jika ingin melihat semua koleksinya. Di sini juga adanya tersimpan lukisan paling popular di dunia iaitu lukisan wajah Monalisa. Di musium ini terdapatnya gerbang yang lebih kecil dari arch of trumps. Dan bermulanya bolevard ini sehingga arch di La Defense yang di beri nama  Grande Arche.
Di Charles de Gaulle Etoile ini juga terletaknya jalan fesyen atau designer road. Banyak jenama-jenama besar fesyen terdapat di sini dan mempunyai kedai-kedai yang lebih besar. Tidak perlu beratur berjam-jam untuk dapatkan handbag.


Setelah berpanas di sini, kami ke Auber, kali ini kami ke Musee of Parfume.  Muzium yang memaparkan kehebatan wagian Perancis. Di sini juga adanya jualan au de parfume yang hebat baunya dengan harga yang berbaloi-baloi. Antara €9 untuk 5 ml hingga €85 untuk 120 ml.


Kami menikmati makan tengahari di Pompeii. Berhampiran dengan metro stesen Chatelet. Sebenarnya kawasan ini tidak banyak pilihan restoren halal. Panda pun tidak tau apa motifnya ke sini. Cuma terdapat 1 muzium Modern Art yang besar di sini. Panda tidak memasuki bangunan ini tertapi sibut melihat-lihat cenderamata yang di jual. Harga cenderamata di tanah besar Eropah sangat mahal berbanding di London.
Jam 1630 kami menuju ke Eiffel tower, kami mulakan trip dengan menaiki cruise yang sangat besar dan panas. Harganya €9 untuk 1 jam di sungai Ranne. Nadi kota Paris. Keadaan sangat panas dan ramai orang yng menunggu giliran, menyebabkan mood penumpang tidak keruan.
Jam 1800 kami ke Eiffel tower untuk bergambar. Panda tidak menaikinya kerana tidak sanggup untuk berbaris dan masa yang terhad. Cuma berlegar-legar di bawahnya sahaja. Jam 1900 kami kembali ke kem untuk menikmati santapan malam terakhir bersama-sama 103 orang paserta dan krew kelanaconvoy sesi Jun/Julai 2014 dan malam terakhir tidur di khemah. Kami di jamu dengan nasi ayam hainam di kota Paris.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com