Monday, May 27, 2013

Si Buncit di Phuket 5 - Koh khai


Hari ke tiga, kami telah memilih pakej setengah hari ke Khai Island. pakej kali ini meliputi kepulauan Khai iaitu 3 pulau utama. Aktivitinya adalah berjemurdan snokerling. Sewala jam 7:30 pagi waktu tempatan kami telah di pickup oleh pemandu pelancung di hotel penginapan.


Perjalanan dari Patong Beach ke jeti Khai Island di bandar Phuket kira-kira sejam perjalanan. Tiba di jeti, pengunjung boleh menikmati kopi atau teh yang di sediakan sementara menunggu semua tetamu tiba dan menaiki bot.


Destinasi pertama adalah Pulau Nai, kira-kira 45 minit dari Phuket. Pantai yang sangat putih dan bersih. Air lautnya juga sangat jernih. ikan-ikan berada di kedalaman 1 kaki sahaja. menunggu pengungjung menjamu mereka.Cuaca sangat panas, jadi digalakkan untuk menyewa payung-payung dan kerusi yang berwarna-warni dengan kadar B100. Di pulau ini tiada tempat berlindung percuma dari panas mentari.Setelah sejam di Khai Nah, kami ke Khai Nul Island pula, pulau ke dua ini tidak lebih dari batu yang timbul di permukaan laut dan ada semak-samun di atasnya. Bot hanya berlabuh di unjang yang disediakan dan kami akan terjun ke laut untuk snokerling. Terdapat batu-batu karang yang telah mati di sini dengan banyaknya. Panda bernasib baik kerana dapat juga melihat ikan clown di celah-celah batu karang.

45 minit di Khai Nui kami ke Khai Nok pula, Khai Nok adalah pulau terbesar antara 3 pulau yang ada, keadaanya sama seperti di Khai Nai. Kami di sini di jamu dengan buah-buahan tempatan oleh pemandu pelancung kami. Selama sejam kami di sini untuk membakar kulit. Jam 11:30 pagi kami kembali ke jeti dan pulang ke hotel.

Thursday, May 23, 2013

Si Buncit di Phuket 4 - James Bond Island
Setelah itu, kami kembali ke perahu dan menuju ke Talu Talu Island untuk acara berkayak. Pakej panda tidak termasuk aktiviti ini, jadi panda hanya berada di atau bot besar sambil menikmati minuman sejuk didalam kehangatan mentari. Sekiranya berminat boleh menyertai aktiviti dengan tambahan B200 tidak termasuk tips. Tips adalah untuk pengayuh kenu. Sediakan dalam B400-B500 total. Atau boleh beli pakej yang berharga B1000 dari penjual pakej di Patong. Pastikan anda meneliti ilternari yang ada sebelum membuat bayaran.
45 minit di Talu-Talu, kami meneruskan perjalanan ke James Bond island, pulau ini menjadi terkenal apabila ia dijadikan lokasi bagi filem James Bond lakonan Roger More dalam siri "The Man with the golden Gun". Panda pernah menonton film ini ketika masih kanak-kanak dahulu. Walaupun dalam filem tersebut memaparkan Pulau ini sebagai tempat melancarkan peluru berpandu, hakikatnya pulau ini kecil sahaja.
Kami berada disini selama 30 minit untuk bergambar, kemudian kami kembali ke Phang Nga untuk ke Patong. Sepanjang perjalanan panda tidur kepenatan. Malamnya kami kami ke Jungceylon mall menikmati makan malam yang mahal.

Sunday, May 19, 2013

Si Buncit di Phuket 3


Tepat jam 10 pagi, kami telah di jemput oleh pemandu pelancung bagi memulakan perjalanan hari ini. Matlamat kami adalah ke James Bond island yang berada di dearah Phang Nga.


Perjalanan darat selama 1 jam 45 minit daripada Patong Beach, melalui kawasan factory outlet dan juga jambatan Suerin yang menghubungkan Pulau Phuket dan tanah besar Thailand.

Perhentian pertama kami adalah Suwankuha temple ataupun Monkey Cave. Panda hanya dapat melihat 2 ekor monkey sahaja. Tetapi monkey disini lebih bernasib baik kerana di mewahi dengan limpahan makanan seperti pisang, kacang dan air mineral. Di sini terdapatnya patung Buddha tidur yang panjang. Buddha tidur di kelantan lagi panjang Dan besar dari ini. Setelah setengah jam di Suwankuha Temple, perjalanan 10 minit berikutnya adalah ke Phang Nga Bay National Park. Kami ke jeti perahu panjang atau long tail boat menuju ke Koh Pan Yee atau Pulau Panji. Phang Nga Bay National Park adalah hutan simpan paya bakau yang meliputi beberapa wilayah di Selatan Thai. Keunikan hutan simpan bakau ini adalah bukit-bukit batu kapur yang menjulang ke langit dari laut.


Setelah 30 minit menaiki bot panjang, kami tiba ke Koh Pan Yee, pulau penempatan Muslim Thai. Ia adalah perkampungan terapung yang berada di pulau batu kapur. Terdapat sebuah Masjid dalam pembinaan di sini. Kubah masjid ini dapat adalah stuktur tertinggi buatan manusia di kampung ini. Ian dapat dilihat dari jauh.Kami menikmati makan tengahari yang mewah dengan peha ayam goreng, ayam stim, sayur campur dan tomyam yang enak di restoren Pan Yee. Lebih baik dari makan malam hari sebelumnya.  Kami diberi masa 45 minit untuk menikmati suasana disini. Keadaanya seperti Pulau Ketam tetapi lorong-lorongnya dipenuhi gerai-gerai cenderamata.

Thursday, May 2, 2013

Si Buncit di Phuket 2Jam 1300, kami menaiki kereta matsubusi menuju ke Cashew Nut Factory di Chalong, di sini pengungjung berpeluang menikmati perbagai rasa biji gajus. Dari plain, pedas, manis, dan berbijan. Siap ada air gajus lagi.


Kemudian, kami dibawa ke Thep Prasit (www.thaihoney.com) honey factory untuk mencuba madu terbaik di Thailand (katanya). Dapatlah makan dan minum madu. Sedap air madu ni tetapi jika dibuat dirumah tidaklah rasa sedemikian rasanya. Lokasi seterusnya, ke pusat cenderamata Phutai. Harganya berpatutan walaupun panda tidak membeli apa-apa. Kali ini bajet travel panda amat terhad.Kami kembali ke jadual asal dengan menuju ke Chalong Temple, tidak tau apa keunikan temple ini kerana semua maklumat di tulis dalam bahasa Thailand. Dapatlah panda mendaki puncak tertinggi temple.Big Buddha, adalah patung Buddha marmar putih yang terbesar di dunia (buat masa ini). Kebanyakan patung lain di buat dari gangsa atau simen. Ala-ala Taj Mahal juga. Templenya belum siap sepenuhnya. Masih lagi dalam pembinaan dan kutipan derma masih lagi diteruskan.Pemandangan dari Big Buddha ke bandar Phuket memang menawan, memandang ke Selat Melaka dan laut Andaman. Kehadiran pelancung ke sini juga ramai. Cuma cuaca agak panas. Sepanjang perjalanan ke sini pelancung boleh menyewa ATV untuk mendaki Bukit. Atau bergambar dengan anak-anak gajah atau menunggang ibu-bapa gajah.Akhir sekali kami ke tanjung paling selatan di Phuket, iaitu Promthep Cape. Pemandangannya memang hebat. Tebing tinggi batu yang dihiasi rumput pohon Palma. Pada waktu ini kami agak terhidrat dengan kepanasan. Di cadangkan waktu terbaik ke sini apabila matahari jatuh. Lokasinya tidak jauh dari Rawai Beach.


Selama empat jam dengan kos keseluruhan B1200 untuk lawatan persendirian. Walaupun bukan panda yang amat berkira ketika travel.Malam, menikmati tom yam halal yang agak sukar untuk di dapati di Patong Beach, harga semangkuk B150 dengan udang yang kecil. Harga makan di sini juga tinggi berbanding Krabi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com