Sunday, March 31, 2013

Belon yang tidak HOTHari ini, 31 Mac 2013 adalah hari terakhir bagi Pest Belon Panas Putrajaya yang ke 5 tahun 2013. Ini adalah kali kedua panda mengungjung pesta ini, itu pun pada tahun  2011 yang lalu.


Pesta ini bermula ada 28 Mac yang lalu, di sertai oleh 18 biji belon. Maklumat lanjut bolehlah berkunjung ke laman sesawang 5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013.


Semasa kunjungan panda pada jam 9 pagi, hanya terdapat 7 biji belon yang baru nak kembang. Tempat letak kerata tidak menjadi masalah kerana banyak temat letak kereta percuma di Putrajaya. Cuma kekurangan papan penunjuk arah ke tempat letak kereta menjadikan kenderaan memasuki kawasan pameran. Ini agak menyesakan keadaan.


Belon-belon yang pelbagai bentuk yang di pamerkan di hari pertama juga tidak kelihatan. Rasanya tahun 2011 lagi banyak rupa dan bentuk belon panas yang di pamerkan.Terdapat juga peluang yang terhad bagi menaiki belon panas ini, katanya RM20 di kenakan. Bergambar di dalam belon pula di caj RM2 dengan membawa kamera sendiri, maka berpusu-pusu orang ramai beratur bagi memasuki belon.


Selain itu, Mauntain Dew juga menyediakan aktiviti lasak untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Seronok melihat gelagat kanak-kanak yang memanjat dinding, berbaik bola gergasi dan macam-macam lagi.


Tidak sampai 2 jam, panda sudah merasai kehangatan mentari, ini mempercepatkan lagi langkah panda untuk meninggalkan lokasi.

Sunday, March 3, 2013

Sepetang di Pulau Pinang


Suasana yang panas di Kuala Lumpur, di tambah pula dengan kegusaran apabila Negara di ceroboh oleh penganas-penganas dari luar sejak berakhirnya konfrantasi Malaysia-Indonesia tahun 60'an dahulu. Ia sebagai kejutan dari lena yang panjang. Sehingga entri ini ditulis, 8 nyawa dari pasukan keselamatan Malaysia telah gugur.


Panda tidak mau mengulas panjang akan perkara yang sedang berlaku, kerana ramai yang sedang berdiskus di media-media sosial akan perkara ini. Cuma doakan perkara ini segera selesai, keadaan kembali aman damai.


Entri kali ini cerita lama, sekitar bulan Januari yang lalu, panda terlibat dengan urusan rasmi di Penang, dan sempat panda menikmati keindahan Pulau Pinang yang telah panda tinggalkan sejak lebih empat tahun yang lalu.


Suasana di Penang masik sesak tetapi terkawal, jalan-jalan utamanya masih sesak seperti dahulu tetapi tidaklah seteruk lebuhraya di sekitar lembah Kelang. Panda sempat menikmati makan lewat tengahari di Restoren Kapitan yang menawarkan nasi kandar clay pot. Memang enak, hanya berbekalkan nasi berwarna kuning dan ayam atau daging bakar serta susu masam.


Panda telah ke Penang menerusi Jambatan dan terus ke Georgetown kemudianya ke Gurney drive. Bangunan-bangunan apartment yang menjulang ke langit sepanjang pantai yang berlumpur. Suasana ini mungkin lebih baik jika air pasang. agar sampah-sampahnya yang terdapar di sepanjang pantai dapat dihanyutkan ke laut.


Kami keluar dari Pulau menggunakan feri yang berusia puluhan tahun, ini peluang panda menikmati matahari jatuh di senja hari. Pemandangan yang menarik apabila matahari melepasi bangunan-bangunan di Tanah besar dan Pulau.
Cuma nikmatinya sahaja. Selepas ini tiada perjalanan di dalam simpanan panda, panda juga berhasrat untuk mengantung kamera besar anda buat sementara waktu sehnggalah bulan Jun, Panda akan memulakan perjalanan epik tahun 2013 nanti.


Biarlah Allah yang menentukannya. Harap di makbulkan, setakat ini tiket telah di tangan, cuti pun telah diluluskan, cuma on ground travel sahaja yang belum di tempah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My World Travel....

my world traveller...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com